Inttiä muistellen Luoti osuu maaliin ja räjäyttää sen vielä!

Kai se otsikko pitää selittää...

Mutta ei vielä ;)!

Mira Luoti on julkaissut tänään perjantaina 13.9. toisen albuminsa Haureuden Valtatiel. Albumi on jatkoa vuonna 2016 julkaistulle debyyttialbumille Tunnelivisio. Debyyttialbumi oli allekirjoittaneen mielestä todella hyvä, joten odotukset toista albumia kohtaan olivat korkeat, mutta samalla hieman jännitti meneekö tämä ihan metsään.

Haureuden Valtatiel alkaa erittäin vahvasti Matti, Iiivari, Risto ja Aarne-nimisellä kappaleella. Kappale on erittäin Luotimainen hauskoilla ja punk-vivahteisilla lyriikoillaan. Luoti laulaa siitä, kuinka porukka on luullut häntä mm. Kaija Kooksi, Eriniksi ja Arja Korisevaksi. Kappale saa heti mielenkiinnon heräämään loppualbumia kohtaan.

Toisena kuultava Kännissä on erittäin henkilökohtainen kappale Luotin elämästä. Musiikillisesti kappale on tunnelmallinen, mutta sen lyriikat ovat erittäin rankat puolison alkoholin käytöstä. Luoti on puhunut hänen ja miehensä (Happoradion kitaristi) AH Haapasalon suhteesta, ja siitä kuinka välillä toisen alkoholinkäyttö on ollut todella rankkaa. Kappaleen henkilökohtaisuus tekee siitä erittäin kauniin tarinan karuudesta huolimatta.

Albumi jatkuu kolmen singlenäkin julkaistun kappaleen tahdissa. Yksi Syy on ehdottomasti yksi Luotin parhaita ja se on tarinallisesti tietyllä tavalla jatko-osa Kännissä-kappaleen tarinaan. Yksi Syy iski heti ensimmäisestä kuuntelukerrasta. DNA puolestaan on Luotin ensimmäinen rakkauslaulu. Kappaleen lyriikat kertovat tosirakkaudesta ja sen löytämisestä. DNA on myöskin yksi Luotin parhaista kappaleista. Meikkaava Messias on parin rauhallisemman kappaleen jälkeen hyvä uptempo-tykitys. Luotin punk-vivahteiset lyriikat ovat taas esillä ja kappale on tyylikäs kannanotto. C-osan yllättävä rap-lisäys nostaa kappaletta entisestään.

Singlejen jälkeen kuullaankin neljä loistavaa punk-angsti-kappaletta. Tukholmaan jätti sanattomaksi loistavuudessaan. Se pitää kuulla itse ymmärtääkseen sen hienouden. Plää Plää Plää tuo mukaan hieman jenkki-EDM-viboja ja se voisikin mennä (englanniksi laulettuna) täydestä jonkun maailmanluokan pop-tähden laulamana. Haureuden Valtatie tuo jostain syystä mieleen Lauri Tähkän ja Elonkerjuun vanhemmat kappaleet, eikä se siis ole huono asia. Kappale on erittäin nopeatempoinen ja se saakin tanssijalan vipattamaan. Viimeisenä angsti-kappaleena kuullaan loistava Harakiri. Tätä kappaletta tuli kesällä kuunneltua todella paljon, onhan siinä ihan mielettömän hyvä droppi. Ehdottomasti ei pelkästään albumin vaan myös Luotin paras kappale ikinä!

Albumi päättyy kappaleeseen 6-0. Kappale on kaunis tarina rakkauden voitosta ja onkin todella hieno päätös albumille. Rankkojen asioiden ja angstin jälkeen rauhallinen ja seesteinen kappale rakkaudesta on täydellinen lopetus.

Kokonaisuutena Haureuden Valtatiel on ehjä, loistava ja henkilökohtainen albumi. Luoti ei pelkää käsitellä vaikeita ja rankkojakin asioita kappaleissaan. Debyyttialbumiin verrattuna tällä albumilla kuullaan selvästi ehjempää tarinankerrontaa ja uskaliaampaa kannanottoa. Luoti osuu täysillä maaliin ja näyttää, että hän on tullut jäädäkseen!

Kappalelista:

  1. Matti, Iivari, Risto ja Aarne
  2. Kännissä
  3. Yksi Syy
  4. DNA
  5. Meikkaava Messias
  6. Tukholmaan
  7. Plää Plää Plää
  8. Haureuden Valtatie
  9. Harakiri
  10. 6-0
Kokonaisarvosana: 10/10

Niin ja se otsikon selitys: syksyllä 2016 julkaistu Tunnelivisio pamahti markkinoille allekirjoittaneen ollessa larppaamassa Hämeenlinnan Parolannummella Suomen Puolustusvoimien tarjoamalla vuoden reissulla. Tunnelivisiota tuli kuunneltua suhteellisen paljon tänä aikana, minkä vuoksi Luotin musiikki palauttaa paljon mieleen muistoja inttiajoilta :D!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laulaen Liverpooliin osa 6: Ensimmäisen semin tulokset

Haloo Helsingin tuore Älä Pelkää Elämää on timantti

Nautinnon Nizza: Junnuviisujen kappaleet vuosimallia 2023 ruodinnassa