Musisoiden Malmöön osa 5: It's a wrap of the season eli finaalin jälkihöyryt


Niin on viisufinaali kisattu ja äitienpäivä juhlittu! Ja kyllä, sanoin että jälkihöyryt tulevat vasta maanantaina, mutta jotenkin tuntui oikealta nyt tämän illan puhteeksi viedä viisukausi 2024 päätökseen ja kääntää katse jo kohti tulevaa kautta 2025.

Finaalipäivä oli täynnä intensiivistä jännitystä, ei pelkästään itse finaalin vuoksi, vaan kaiken ympärillä tapahtuvan kuohunnan myötä myös. Isoin pommi jysähti, kun Alankomaat päätettiin diskata kisoista. Syynä tähän oli poliisitutkinta laittomasta uhkauksesta, jossa epäiltynä siis Alankomaiden edustaja Joost. Sen enempää en tätä spekuloi tai tästä puhu, mutta todettakoon, että asia eteni jo syyttäjälle, eli EBU toimi oikein sulkiessaan Joostin kisasta ulos, vaikkakin tuomiota hän ei vielä ole saanut. Ymmärrettävästi myöskin tästä monet fanit suuttuivat, mutta harmillisesta tilanteesta huolimatta tähän oli tyydyttävä. Alankomaat protestoi päätöstä itse finaalilähetyksessä kieltäytyen antamasta raatipisteitä, jotka sitten toimittikin tietoon viisupomo Martin Österdahl.

Ja nyt kun Martin puheeksi tuli, yllätyn isosti jos hän ei tämän vuoden jälkeen eroa tehtävästään. Paljon kuraa hän on niskaansa saanut, osan ansaitusti, osan ehkä turhaan. Joka tapauksessa tämän kauden jäljiltä Euroviisut kaipaavat ns. uutta aloitusta puhtaalta pöydältä, joten Österdahlin ero olisi hyvä alku.

Finaalia ennen vielä Irlannin edustaja Bambie Thug jätti virallisen valituksen Israelin delegaation toiminnasta ja EBU on myös myöntänyt Israelin rikkoneen sääntöjä. Epäilen ja myös toivon, että tämän vuoden Israel-kohujen jälkeen ja sääntörikkomusten myötä Israel ei ensi vuonna kilpaile viisuissa.

Mutta sitten itse finaaliin. Show oli jälleen mieletön ja huumoria riitti juontajien Petran ja Malinin juonnoissa. Kaikki edustajat laittoivat parastaan ja jokainen saa olla jälleen tyytyväinen suoritukseensa. Suomen Windows95man edusti hienosti ja esitys sujui vielä paremmin, kuin mitä semifinaalissa. Lopullinen sijoitus Suomella oli 19., mikä ei nyt varsinaisesti mikään huippusija ole, mutta siihen voi silti olla hyvin tyytyväinen. Tästä on hyvä suunnata katse kohti seuraavaa UMK:ta.

Pisteidenlaskentaa ei varsinaisesti voinut trilleriksi kutsua. Raatipisteissä Sveitsi dominoi kirkkaasti, eikä muut maat meinanneet täysiä pisteitä edes saada Sveitsin kahmiessa miltei kaikki. Jännitys oikeastaan tiivistyi vasta aivan pisteidenlaskun lopussa, kun yleisöäänet tulivat. Israel sai illan ensimmäisen ison potin, mutta onneksi se ei voittoon riittänyt. Muutamia muitakin isoja potteja tuli ja Ukrainan saadessa suuret yleisöpisteet ja lopulta sijoituttua kolmanneksi, voi todeta, että toisena esiintyminen ei ole mikään kuolemanpaikka, vaan hyvällä kappaleella siltäkin numerolta voi pärjätä. 

Kroatia voitti lopulta yleisöäänestyksen, mutta valitettavasti yhteispisteet eivät riittäneet voittoon, vaan Sveitsi lopulta koko kisan voitti. Vaikka Sveitsi ehdottomasti voittonsa ansaitsi, on silti EBUn tarkasteltava raati- ja yleisöpisteiden painotusta uusiksi. Toista vuotta putkeen yleisön suosikki jää rannalle ruikuttamaan raatien suosikin ollessa raatipisteillä niin ylivoimainen, että äänistä maksavat fanit eivät saa vastinetta rahoille. Sveitsi oli vasta viides yleisöpisteissä, eli yleisölle näytettiin nyt aikamoista keskisormea raatien toimesta. Vaikka edelleen Sveitsi ehdottomasti voiton ansaitsi, hyvä voittaja onkin ja heidän voitostaan voi olla iloinen, ei silti ole oikein, että maksavien fanien suosikki ei voittoa näe. 

Tähän loppuun on kuitenkin todettava, että Sveitsin voitto lopulta kuitenkin siunautui juuri oikeaan aikaan. Sveitsi on tunnetusti rauhaa rakastava maa ja tässä maailmantilanteessa sitä kaivataankin. Myöskin kuten jo alussa sanoin, Euroviisut tarvitsee aloituksen puhtaalta pöydältä ensi vuonna ja missäpä muuallakaan olisi symbolisesti se parasta tehdä, kuin siellä missä viisut ensimmäisen kerran lähes 70 vuotta sitten järjestettiin: Sveitsissä. Nyt toivotaan, että ensi viisukausi olisi rauhallisempi, iloisempi ja ilman suuria kohuja.

Ensi vuonna kisataan siis Sveitsissä ja pianhan se uusi kausi starttaakin. Kiitos Ruotsille hienosta kaudesta 2024, nyt katse kohti kautta 2025! Eurovisionisti kiittää ja kuittaa tämän kauden osalta, syksyllä palataan Junior Eurovision Song Contestin merkeissä taas viisuilun äärelle. Vielä kerran paljon onnea Sveitsi, paljon onnea Nemo upeasta voitosta!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laulaen Liverpooliin osa 6: Ensimmäisen semin tulokset

Haloo Helsingin tuore Älä Pelkää Elämää on timantti

Nautinnon Nizza: Junnuviisujen kappaleet vuosimallia 2023 ruodinnassa