Amaranthen Helix ei keksi pyörää uudestaan, mutta on toimiva kokonaisuus

Amaranthe - tuo rakkaan länsinaapurimme metallilahja maailmalle - on edennyt urallaan nyt viidenteen albumiinsa, Helixiin. Albumi on ensimmäinen pitkäsoitto yhtyeen perustajajäsenen Jake E:n jätettyä kokoonpanon. Tilalle napattiin Dynaztyssa laulava Nils Molin. Albumi onkin ennenkaikkea Nilsin esittely maailmalle, eikä niinkään Amaranthen suuri tulevaisuuden näkymä.

Albumi alkaa erittäin dramaattisesti The Score- nimeä kantavalla kappaleella. The Score on erittäin hyvä avauskappale, jossa Elize Ryd revittelee äänellään enemmän kuin yhtyeen aikaisemmassa tuotannossa. Nils tuodaan mukavasti heti kärkeen esille.

Albumi jatkuu kolmella aikaisemmin singleinä julkaistuilla kappaleilla. 365 oli ensimmäinen maistiainen albumista, ja onhan se edelleen ihan hemmetin kova kappale. Osana suurempaa kokonaisuutta se nousee uudelle tasolle, vaikka yksinkin se on todella hyvä. Inferno on tuorein singlejulkaisu, mutta ei todellakaan huonoin. Päinvastoin, se on ehdottomasti yksi levyn parhaita kappaleita. Viimeisenä kolmesta singlestä albumilla soi Countdown. Se, jos mikä, on ärsyttävän simppelisti tehty korvamato. Varoitus: jää soimaan päähän. Countdowniin on tehty myös hieno musiikkivideo, jonka voit katsoa alla olevan linkin takaa. Videolla paita auki oleva Nils tosin saattaa häiritä joidenkin katsojien keskittymistä...

https://www.youtube.com/watch?v=G2596YYB4Uk

Albumi jatkuu singlejen jälkeen nimikkokappaleella Helix. Helix on todella kovan tason stadionluokan kappale ja se sisältää tälle levylle harvinaisen kitarasoolon. Dream on hieman hitaampi kappale kuin aikaisemmat, mutta ei ole todellakaan mikään balladiteos. Kappale sisältää räppitapailua, joka on mukava lisä Amaranthen muutenkin hyvin kokeelliseen ja uudenaikaiseen musiikkityyliin (tosin Haloo Helsinki! teki räppitapailun jo neljä vuotta sitten). Dreamissa on pelottavan kauniit kosketinmelodiat joiden takia kappaleen loppu tuo etäisesti mieleen Within Temptationin vuonna 2007 julkaistun The Heart Of Everything- albumin.

GG6 on totaalinen Henrik Englund Wilhelmssonin revittelykappale. Henrik on yhtyeen oma "Growl God", mistä lyhenne GG onkin tehty. Kappale on hyvinkin samankaltainen kuin edellislevyn Fury, mutta on vaan hyvä, että Henrikille tehdään näitä kunnon revittelyjä. Albumin seuraavat kappaleet, Breakthrough Starshot ja My Haven, jäävät hieman vaisuiksi tekeleiksi.

Iconic on kuin Nilsin esittelykappaleeksi tehty. Se tuo Nilsin taidot loistavasti esille. Kappale on ihan järjetön tykki, siinä mennään kovaa ja täysillä; kuulijakin hengästyy. Onneksi lauluosuudet on jaettu kolmelle laulajalle niin kukaan ei pyörry hapenpuutteen vuoksi. Unified tuo vihdoin sen hitaamman ja hieman rauhallisemman hetken albumille. Se jatkaa Iconicin kanssa samalla Nilsin taitojen esittelylinjalla. Nilsin tulkinta on todella upea Elizen ja Henrikin ollessa taka-alalla lauluosuuksissa.

Albumin päättävä Momentum on täydellinen päätöstykitys. Sitä kuunnellessa voi nähdä, kuinka keikoilla pommit paukkuu ja konfetit lentää. Lopetusilotulitustykki on hyvä sana kuvaamaan Momentumin vauhdikasta lentoa.

Kokonaisuutena albumi ei tuo mitään uutta musiikkimaailmaan, mutta ei sen tarvitsekaan. Vaikka Amaranthe ja Jake E erosivatkin virallisten tiedotteiden mukaan yhteisymmärryksessä ja hyvissä väleissä, voi levyltä kuitenkin kuulla kuinka vapautuneemmin laulajat revittelevät ja muutenkin soittaminen vaikuttaa rennommalta. Nils on täydellinen lisä Amarantheen ja hänen äänensä soi paremmin yhteen sekä Elizen että Henrikin äänten kanssa, kuin Jake E:n. Albumilla on yllättävän vähän kitarasooloja kitaristi Olof Mörckin ollessa enemmän taustalla. Yhtyeen rytmiryhmä Johan Andreassen (basso) ja Morten Løwe Sørensen (rummut) saavatkin enemmän tilaa. Albumi on todella kovan luokan tykitystä alusta loppuun ja se on aika rankkaa kuunneltavaa, voisi jopa sanoa henkiseksi liikuntasuoritukseksi. Albumi kaipaisi kunnon balladia puolivälin tienoille, joka rauhoittaisi tilanteen hetkeksi ja antaisi kuulijalle hetken aikaa hengittää. Kuitenkin, Helix on erittäin hyvä teos ja Amaranthen voittokulku yhtenä maailman suosituimmista metalliyhtyeistä jatkuu varmasti tämän albumin myötä.

Kappalelista:

 1. The Score
 2. 365
 3. Inferno
 4. Countdown
 5. Helix
 6. Dream
 7. GG6
 8. Breakthrough Starshot
 9. My Haven
 10. Iconic
 11. Unified
 12. Momentum
Kokonaisarvosana: 9-/10

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laulaen Liverpooliin osa 6: Ensimmäisen semin tulokset

Haloo Helsingin tuore Älä Pelkää Elämää on timantti

Nautinnon Nizza: Junnuviisujen kappaleet vuosimallia 2023 ruodinnassa