We Were Here! Nightwish päätti Decades-maailmankiertueensa näyttävästi Hartwall Arenassa!


Yhdeksän kuukautta kestänyt Nightwishin 20-vuotis-juhlakiertue Decades: World Tour 2018 sai eilen illalla päätöksensä loppuunmyydyssä Hartwall Arenassa. Tunnelma oli niin yleisön kuin yhtyeenkin puolesta katkeransuloinen ja haikea, mutta samalla myös onnellinen ja iloa täynnä!

Ennen illan päätähteä yleisöä lämmitteli koko Euroopan kiertueen ajan Nightwishia lämmitellyt Beast in Black. Yhtye tarjoili vahvaa heviä ensimmäiseltä albumiltaan ja hieman yllättäen jättivät soittamatta tuoreen Sweet True Lies- singlen. Yhtyeen laulaja Yannis Papadopoulos vitsaili olevansa valmis illan jälkeen signeeraamaan cd-levyjä, T-paitoja ja tissejä. Yannis kyseli muilta yhtyeen jäseniltä myös olisivatko he valmiita signeeraamaan tissejä. Beast in Blackin osion aikana koettiin myös kaunis hetki, kun yhtye soitti upean Ghost in the Rain- kappaleen. Kappale päättyi valtaviin kipinäsuihkuihin. Hauskin hetki Beast in Blackin puolesta koettiin Crazy, Mad, Insane- kappaleen aikana, kun yhtyeen kitaristit ja basisti laittoivat silmilleen led-valoin varustetut lasit, joissa jokaisella välkkyi yksi sana kappaleen nimestä. Yhtye sai osionsa lopetettuaan raikuvat suosionosoitukset.

Kun kello lähestyi 20:50:tä, jolloin Nightwishin oli tarkoitus aloittaa, yleisö alkoi ja raikuvasti taputtamaan. 20:45 halli pimeni ja lavan edessä ollut verho tippui alas. Introvideo mobiiliorjuudesta alkoi. Videolla kehotettiin jättämään puhelimet taskuun ja nauttimaan esityksestä. 20:50 Troy Donockley saapui lavalle ja soitti Oceanborn- albumilta Swanheart- kappaleen. Siitä sitten jysähtikin show kunnolla käyntiin.

Ensimmäisenä kuultiin majesteettinen Dark Chest of Wonders. Valtavien pyrotekniikoiden saattelemana Nightwish esitti kappaleen sellaisella asenteella, ettei tarvinnut miettiä, miksi he ovat Suomen menestynein yhtye kautta aikain. Konsertti jatkui Wish I Had an Angelilla, jonka aikana Marco Hietala tarjoili kunnon karjahduksia mikrofoniin. Valtavalla taustascreenillä näyettiin Once-albumin kannessa olevaa hautakivipaasia ja ympäröivää hautausmaata.

Meno jatkui aikakoneen kyydissä 2000-luvun alkuun 10th Man Down ja Come Cover Me- kappaleiden merkeissä. Floor Jansen kiitteli suomeksi yleisöä paljon ja oli selvästi otettu koko tilanteesta. Floor johdatteli yleisön vielä ajassa taaksepäin aina vuoteen 1998 asti ja yhtye tarjoilikin Gethsemanen tässä vaiheessa.

Vanhojen kappaleiden jälkeen päästiin hetkeksi nykyaikaan, kun vuoden 2015 menestysalbumilta, Endless Forms Most Beautifulilta, kuultiin hittisingle Élan. Yleisö lauloi mukana ja huusi kertosäkeen "come"-kohdat niin lujaa, että Hartwallin ulkopuolellakin varmaan kuultiin huuto. Tästä palattiin jälleen vanhempaan tuotantoon Sacrament of Wilderness ja Dead Boys´s Poem- kappaleiden parissa.

Dead Boy´s Poemin jälkeen Floor poistui lavalta ja yhtye soitti coverina Elvenjig-kappaleen, jonka jälkeen kuultiin Nightwishin ensimmäisen albumin Angels Fall Firstin avausraita Elvenpath. Tätä seurasi kenties konsertin liikunnallisin osuus I Want My Tears Back-kappaleen muodossa. Jälleen kerran yleisö ei saanut hetkeäkään kappaleen aikana seisoa paikallaan, vaan Floor käski koko ajan yleisö tanssimaan ja hyppimään. Kyllähän siinä itse kukin antoi kaikkensa ja yleisöstä kuului hengästyneitä ääniä kappaleen loputtua.

Sitten lähdettiinkin kunnolla Imaginaerum-huvipuistoon ja hypättiin vuoristoradan kyytiin Last Ride of the Day-kappaleen merkeissä. Taustascreenillä mentiin vuoristorataa pitkin ja nähtiin karuselli. Massiiviset pyrotekniikat sävyttivät kappaleen loppua. Tämän jälkeen Floor poistui takahuoneen puolelle hetkeksi. Troy piti pienen puheen ja kutsui koko porukan Hartwallilta kotiinsa jouluksi. Hänen vaimonsa kuulemma olisi erittäin onnellinen tästä. Troy kertoi, että Hartwallilla paikalla olevat ihmiset ovat viimeiset ihmiset maan päällä, jotka kuulevat seuraavan kappaleen livenä, koska he eivät aio enää ikinä sitä esittää konserteissaan. Uskoo ken tahtoo, voi olla että tämä kappale kuullaan vuosien päästä vielä yhtyeen jäähyväiskiertueella, mutta ainakin tältä erää kuultiin viimeistä kertaa yhtyeen ensimmäinen single The Carpenter. 

Kappaleen jälkeen Floor toivotti lavalle mukaan Netta Skogin, joka esitti Wishmaster-kappaleessa haitarisooloja. Wishmasterin jälkeen kuultiin toinenkin hitti vuosien takaa, kun The Kinslayer jyräsi käyntiin. Tämän jälkeen Marco piti lyhyen puheen rakkaudesta, jonka aikana Floor kävi hakemassa takahuoneesta viinilasin, meni Tuomas Holopaisen luokse joka otti koskettimien alta punaviinipullon esiin ja kaatoi Floorille lasillisen. Yhdessä he siinä sitten kilistelivät punaviinin kanssa, kun Marco spiikkasi synkän The Devil & the Deep Dark Ocean- kappaleen sisään.

Rankan tarinan jälkeen Marco pyysi Tuomakselta hieman koskettimien ääntä ja yleisö suorastaan kiljui innostuksesta, kun Nemon alkusävelet alkoivat soimaan. Ennen loppua Nightwish soitti vielä hevipamauksen eli Slaying the Dreamer- kappaleen. Tämän jälkeen lava pimeni ja kaikki muut Tuomasta lukuunottamatta poistuivat lavalta.

Hetken hiljaisuuden jälkeen alkoi suurteos The Greatest Show on Earthin alkusävelet soimaan. Maailman synnystä ihmiskunnan tuhoon menevä teos sai yleisö laulamaan ja huutamaan mukana. Esityksen aikana taustalla näkyi merta ja meren asukkaita, joten Kai Hahto soitti rumpuja snorkkeli päässään saadakseen esitykseen hieman huumoria. Pyrotekniikat sävyttivät koko teoksen ajan esitystä ja lopussa raikuivat suuret "We Were Here"- huudot. Teos päättyi niin massiivisiin pyroihin, että alkoi miettimään onko parilla etummaisella rivillä kulmakarvoja enää jäljellä. Teoksen jälkeen Floor kiitteli vuolaasti yleisöä, koko yhtyeen taustaporukkaa ja kaikkia jotka tämän homman mahdollistavat. Tämän jälkeen Floor ojensi mikrofonin Kaille. Lavalle saapui yksi Nightwishin taustateknikko ja Kai kertoi, kuinka tämä teknikko on ollut Nightwishin taustalla jo 19 vuotta. Illan konsertin päätteeksi hän kuitenkin jäi eläkkeelle, joten Nightwish palkitsi hänet vuosien hyvästä työstä erityispalkinnolla. Halausten jälkeen Marco totesi mikrofoniin, että hän oli sanonut ettei itke, mutta valehteli. Koskettavan hetken jälkeen viimeinen kappale, Ghost Love Score, alkoi. Floor liikuttui koko tilanteesta ja teknikon jäähyväisistä niin paljon, että hän unohti kappaleen sanat hetkeksi ja pyysi yleisöä auttamaan häntä. Laulu raikuikin ympäri hallia. Viimeisen kertosäkeen aikana ilma täyttyi konfettisateesta. Upea ilta ja loistava kiertue oli tullut päätökseensä.

Yleisö ja yhtye oli konsertin loputtua erittäin liikuttuneita. Nightwish teki pitkän ja syvän yhteiskumarruksen ennen yhteiskuvan ottoa. Upean ja menestyksekkään kiertueen jälkeen yhtye vetäytyy yli vuodeksi levytystauolle ja tarkoitus olisi keväällä 2020 julkaista uusi albumi ja palata jälleen tien päälle kiertueen merkeissä. Kiitos Nightwish ja hyvää ansaittua taukoa!

Konsertin settilista:

 1. Dark Chest of Wonders
 2. Wish I Had an Angel
 3. 10th Man Down
 4. Come Cover Me
 5. Gethsemane
 6. Élan
 7. Sacrament of Wilderness
 8. Dead Boy´s Poem
 9. Elvenjig
 10. Elvenpath
 11. I Want My Tears Back
 12. Last Ride of the Day
 13. The Carpenter
 14. Wishmaster (feat. Netta Skog)
 15. The Kinslayer
 16. Devil & The Deep Dark Ocean
 17. Nemo
 18. Slaying the Dreamer
 19. The Greatest Show on Earth (luvut I, II, III)
 20. Ghost Love Score
Illan kuvasaldoa:Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laulaen Liverpooliin osa 6: Ensimmäisen semin tulokset

Nautinnon Nizza: Junnuviisujen kappaleet vuosimallia 2023 ruodinnassa

UMK24-kappaleet ruodinnassa osa 2: Yleisö