Aladdinin live action-remake peittoaa alkuperäisen animaation heittämällä!

Spoiler alert! Jos et ole uutta versiota Aladdinista nähnyt, etkä halua siitä mitään tietää, ÄLÄ LUE PIDEMMÄLLE! Sinua on nyt varoitettu, eli jos luet etkä ole Aladdinia nähnyt, turha tulla vinkumaan, että on spoilattu.

Alkuperäinen Disney-animaatio sai ensi-iltansa 27 vuotta sitten. Nyt uusi näytelty versio haastaa vanhan klassikon ja peittoaa sen yllättävänkin helposti. Itselleni Aladdin on ollut yksi suosikki-Disney-elokuvia kautta aikain ja siksi hieman pelottikin uusi versio mennä katsomaan. Onneksi se kunnioitti alkuperäistä hyvin ja lisäksi vielä laittoi asioita paremminkin.

Hieno muutos on heti alussa, kun näemme Will Smithin näyttelemän hengen laivassa kahden lapsen kanssa ja alkaa heille kertomaan Aladdinin tarinaa. Tämä kohtaus on erittäin tärkeä elokuvan lopun kannalta, joten se ei ole vain huvikseen tehty muutos.

Tarina etenee samalla tavalla kuin alkuperäinenkin tarina. Muutoksena nähdään tosin se, että Naomi Scottin näyttelemän Prinsessa Jasminen pakoa palatsista ei näytetä vaan hän on heti jo kadulla, missä Aladdin (Mena Massoud) hänet tapaa. Katsojalle selviää naisen olevan Jasmine vasta kun kosija saapuu palatsiin ja Jasmine kiiruhtaa häntä tapaamaan.

Massoud tekee loistavaa työtä Aladdinina, mutta Scott tulkitsee kaikista näyttelijöistä hahmonsa parhaiten. Prinsessa Jasmine ei ole elokuvassa pelkästään valtaa ja perinteitä vastustava prinsessa, vaan hänestä kasvaa upeasti elokuvan aikana vahva hahmo, joka ei enää alistu olemaan hiljaa. Loppupuolella nähtävä kohtaus, jossa Jasmine vangitaan, on elokuvan ja itse asiassa koko Disneyn live action-elokuvien parhaimmistoa. Jasminen upea kappale Speechless tarjoaa huimat kylmät väreet ja kyllähän siinä saattoi hieman kyynelkin vierähtää kohtauksen vaikuttavuudesta.

Ainoa mikä elokuvassa aluksi häiritsee on Jafar. Jafar ei ole yhtä pahansuopa kuin alkuperäissä animaatiossa, vaan enemmänkin lipevän ilkeä ja julma, mutta elokuvan edetessä se itse asiassa tuntuu jopa sopivammalta.

Elokuvassa kuullaan kaikki alkuperäisen klassikon kappaleet, joista Aladdinin ja Jasminen duetto A Whole New World on edelleen upea. Kohtauksen visuaalisuus tarjoaa silmälle paljon parempaa karkkia, kuin alkuperäisessä. Muutenkin elokuvan visuaalisuus on huikean hienoa. Erikoistehosteet myös ovat parhaimpiinsa hiottuja ja esimerkiksi Jagon muuttuminen jättimäiseksi papukaijaksi on toteutettu uskomattoman hienosti. Elokuvassa nähtävät musikaalikohtaukset tansseineen ovat loppuun asti hiottuja ja tarkasti koreografioituja.

Vaikka alkuperäinen on aina alkuperäinen, tämä remake tarjoaa sen luokan parannuksen alkuperäiseen nähden, että ei todellakaan hävetä sanoa pitävänsä tästä enemmän! Sitä paitsi elokuvassa nähdään myös mahtava easter egg, kun Henki ja Aladdin keskustelevat Aladdinin ensimmäisestä toiveesta aavikolla. Taustalla Lentävä Matto rakentaa hiekasta kuuluisan Disney-linnan ja heittää hiekkaa sen yli samalla tavalla kuin jokaisen Disney-elokuvan alussa linnan yli lentää tähti. Tätä ei ehkä kaikki huomaa, mutta allekirjoittanutta asia kyllä hymyilytti.

Niin ja mainittakoon vielä, että Will Smith Henkenä on todella loistava. Elokuvan lopussa Henki päättää lähteä kiertämään maailmaa prinsessan kamarineidon Dalian kanssa. Lopussa paljastuukin, että alussa nähdyt lapset ovat Hengen ja Dalian lapsia.

Kokonaisuutena elokuva on häikäisevän kaunis elämys, joka jokaisen Disney-fanin pitää kokea. Aladdin nousee ehdottomasti yhdeksi parhaista Disney-elokuvista ikinä kuitenkaan täysin tuhoamatta alkuperäisen klassikon hienoutta!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laulaen Liverpooliin osa 6: Ensimmäisen semin tulokset

Nautinnon Nizza: Junnuviisujen kappaleet vuosimallia 2023 ruodinnassa

UMK24-kappaleet ruodinnassa osa 2: Yleisö