Uuden musiikin kilpailu 2021-kappaleet ruodinnassa: osa 1


Uuden musiikin kilpailu 2021 on täällä! Ensi viikon lauantaina 20.2.2021 ratkaistaan suorassa lähetyksessä kuka seitsemästä vaihtoehdosta edustaa Suomea Eurovision laulukilpailussa toukokuussa. Perinteiseen tapaan Eurovisionisti ruotii kappaleet läpi ja pisteyttää ne, mutta tänä vuonna asia tehdään uudella tapaa. Tätä arvostelua varten koostettiin viiden hengen raati, joista jokainen itsenäisesti kuunteli ja arvosteli kappaleet. Ohjeistuksena oli antaa pisteet Euroviisutyylillä eli 1-8, 10 ja 12. Useammalle kappaleelle sai antaa samat pisteet. Pisteet tuli antaa oman mieltymyksen mukaan, ei siis sen mukaan miten näkisi kappaleen pärjäävän viisuissa. Sitä toki sai spekuloida, mutta oma mieltymys oli tärkein. Raatiin kuuluivat minä eli Eurovisionisti eli Topi, sekä ystäväni Joona, Laura, Aaro ja anonyymina pysyttelevä henkilö, joka kulkee tässä nimellä Jenzu. Jokainen meistä kirjoitti arvostelunsa itse ja kaikki tekstit on suoraan jokaiselta raadin jäseneltä itseltään, eli en ole niitä muokannut blogiin siirtäessä. 

UMK:ssa on siis tänä vuonna mukana seitsemän kappaletta, joista tänään ruoditaan ensimmäiset neljä läpi. Huomenna tulee osa 2, jossa käydään viimeiset kolme ja laitetaan koko raadin ranking esille. Kappaleet ruoditaan julkaisujärjestyksessä, eli tänään siis vuorossa ovat Oskr, Teflon Brothers X Pandora, Danny ja Laura Põldvere.

Oskr-Lie


Kuuntele kappale tästä.

Lie on kaunis ja hyvin tuotettu kappale, joka on myös hyvin moderni ja yksinkertainen. Kuitenkin Lie hukkuu pahasti massaan. Siitä tulee vahvasti mieleen Saksan vuoden 2018 Euroviisu-kappale Michael Schulten You let me walk alone, Adelen When we were young sekä Felix Sandmanin Every single day. Tämä on siis kuultu jo aivan liian moneen kertaan, mikä ei todellakaan ole hyvä. Oskrilla on kuitenkin upea ääni ja paljon tunnetta laulussaan, mistä tulee plussaa. Kappale ei missään nimessä ole huono, mutta moneen kertaan kuultuna jo aiemmin tehdyissä kappaleissa ei vakuuta tarpeeksi. 

5 pistettä.

-Topi

Vähän mitään sanomaton biisinä, ihan hyvät korkealle laulut ja niistä kohdista kun olisi alettu biisiä rakentaa niin oisi voinut olla jotain Akselin viime vuoden biisiä myötäilevää, mutta hyvin vaisuksi jäi.
Toisin sanoen kuulostaa niin monelta aijemmalta viisujen tämänkaltaisilta biiseiltä.

4 pistettä.

-Aaro

Sielukkaampi versio Ed Sheeranista, kerrassaan upea ääni! Biisi on hyvä, mutta valitettavasti semmonen, jota on kolmetoista tusinassa. Onko se sitten hyvä vai huono asia, riippunee kuulijasta. 

8 pistettä.

-Laura

No terve, Suomen Ed Sheeran! Melodia on kuin paranneltu versio viimevuotisesta Looking Backista. Samaistuttavat sanat, kiva raspi ja englannin aksentti. Pääsee mun viisusoittolistalle!

10 pistettä.

-Jenzu

Tämä kappale on tarinavetoinen ja ei turhaan pröystäile soittimilla. Yksinkertainen pianomelodia johdattaa kappaletta eteenpäin, kun Oskr kertoo raskaasta rakkaudesta. Oskrin laulu pääsee esittelyyn erityisesti kertosäkeissä, mutta ennen sitä jokin laulun ja melodian rytmityksessä jää häiritsemään. Laulu itsessään ei kuulosta pahalta, mutta sen sovittaminen kappaleen runkoon tuntuu siltä, kuin kappale olisi kirjoitettu tarina ensin ja vain laulettu pianomelodian päälle. Tämän kappaleen aikana ei minulla myöskään heräänyt halua laulaa mukana, sillä melodiasta oli vaikea saada kiinni.

7 pistettä.

-Joona

Yhteensä: 34 pistettä.


Teflon Brothers X Pandora-I love you


Kuuntele kappale tästä.

Tätä kohtaan oli isot odotukset, mutta jouduin pettymään. Säkeistöissä oleva Tefloneiden oma soundi kärsii pahasti kertosäkeiden yksitoikkoisesta menosta. Pandoralle olisi suonut huomattavasti enemmänkin tilaa sekä monipuolisempaa lyriikkaa. Kappale jää soimaan päähän, mutta ainakin itselle tämä oli pettymys. Useamman kuuntelukerran jälkeen toimii paremmin kuin ensimmäisellä kerralla. Kuitenkin tämä varmasti kesällä soi myös omista kuulokkeistani, joten ei tämä nyt huono ole, vaikka ei niin hyvä olekaan kuin mitä tämä kombo olisi voinut saada aikaan.

7 pistettä.

-Topi

Suomen kielisistä säkeistöistä huolimatta aivan mahtava biisi joka jää mieleen sanoilla leikitittelyn ja ihanan simppelin kertsin myötä. Säkeistöt kontrastaa kertsiä täydellisesti ja toisin päin myös, kaikin puolin juuri sitä freshiä uutta mitä Suomelta viisuihin mielestäni tarvitaan!

12 pistettä.

-Aaro

Biisi, jota odotin eniten, mutta petyin. Taattua Teflonien laatua siinä mielessä, että tanssijalka alkaa vipattamaan, mutta en ymmärrä, että mitä ihmettä Pandora tässä biisissä tekee. Muuta kun hokee yhtä ja samaa. Tällä kokoonpanolla olis ollu potentiaalia tosi hyvään, mutta toisin kävi.

6 pistettä.

-Laura

Ensikuuntelulla mietin, että mitä hittoa, ei. Tavallaan kuitenkin ihan toimiva renkutus ja paranee joka kuuntelukerralla, viimeksi tuli jopa hyvä fiilis. Ei ominta genreä, mutta en pahastu, jos viisuihin valitaan. Äiti tykkäsi!

7 pistettä.

-Jenzu

Kappale vaikuttaa melko kertosäevetoiselta. Ilman rap-säkeitä olisinkin voinut vannoa kuulleeni kappaleen aiemmin Euroviisuissa. Teflon Brothers pysyy kuitenkin osuuksissaan tunnollisina tyylilleen. Blogin kirjoittaja tuntee musiikkimakuani sen verran, että tietää ettei tämä kappale iske korvaani, mutta on silti mukava nähdä isompia nimiä osallistumassa Uuden Musiikin Kilpailuun.

7 pistettä.

-Joona

Yhteensä: 39 pistettä.


Danny-Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua


Kuuntele kappale tästä.

Yllätyin kuinka paljon pidin tästä. Upea tarina koskettaa ja Danny tulkitsee sen erinomaisesti. Kappaleen rakenne on suorastaan nerokas, eikä kertosäkeen puuttuminen häiritse. Kuitenkin tässä maailmantilanteessa kuolemasta kertova hautajaisbiisi ei ole omiaan tuomaan iloa ainakaan itselleni, joten se huonontaa roimasti kappaleen kauneutta.

5 pistettä.

-Topi

Ideana ihan liikuttava, mutta ei missään nimessä viisuihin lähtis jos musta ois kiinni.

1 piste.

-Aaro

Ohhoh, mikä biisi. Porukan paras, mitä en olisi ikinä etukäteen uskonut. Uskomattoman kauniit sanat, jotka saatto hieman kostuttaa silmäkulmaa. Kaunis ja koruton. 

12 pistettä.

-Laura

Voi Danny. Biisistä tuli haikea ja lämmin fiilis. Ei kuitenkaan tee mieli kuunnella montaa kertaa uudestaan. Melodisuutta jäin kaipaamaan.

5 pistettä.

-Jenzu

Danny tuo meidät lähelle kuolemaa, tuota kaikkia ihmisiä yhdistävää teemaa. Laulu kuitenkin kertoo kuolemasta kuuluisuuden näkökulmasta, ja vaikuttaakin hyvin henkilökohtaiselta Dannyn näkökulmasta, viittauksineen paparazzeihin ja iltapäivälööppeihin. Kappale on sinällään ihan mielenkiintoinen ja sanat herättävät ajatuksia, mutta mielestäni Uuden Musiikin Kilpailu ei ole osuvin paikka esitellä tämä laulu. Jos ajatuksena olisi edetä Euroviisuihin asti suomalaisena kuuluisuutena, kansainvälisellä yleisöllä olisi melko paljon opittavaa Dannysta, ennen kuin laulun viittaukset herättävät heissä minkäänlaista reaktiota.

6 pistettä.

-Joona

Yhteensä: 29 pistettä.


Laura Põldvere-Play


Kuuntele kappale tästä.

Ehdottomasti vuoden heikoin kappale. Missään nimessä tämäkään ei ole huono, mutta unohtuu heti kuuntelun jälkeen. Kappale ei lähde yhtään mihinkään ja homma lässähtää totaalisesti. Mielestäni tämä oli jopa yllättävän heikko kappale Lauralta.

2 pistettä.

-Topi

Ihan ok, mutta 5 kuuntelunkin jälkeen ei 5 minuutin jälkeen jäänyt oikeen mitään mieleen.
Soundi oli hyvä, mutta vähän mitään sanomaton.

5 pistettä.

-Aaro

Odotin koko ajan, milloin biisi lähtee kunnolla käyntiin. Näin ei valitettavasti käynyt, jonka takia tämä jäi kädenlämpöiseksi. Toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. 

4 pistettä.

-Laura

Omaan korvaan paikoitellen vähän sekava tempo. Ihan ok kertsi. UMK-biisejä miettiessä tämä unohtuu aina, eli ei jää mieleen. Olisin kaivannut tähän aika paljon lisää. 

2 pistettä.

-Jenzu

Kappale kuulostaa heti korvaani siltä, että olen kuullut tämän kansainvälisillä radiokanavilla. Säkeistöissä kitaramelodian päälle on kasattu elektronista bassorumpua ja liuta muita elementtejä, jotka tuovat kappaleen suoraan 2020-luvulle. Myös kappaleessa ylistettävä itsenäisyys ja "strong independent woman" -aate liittävät kappaleen tähän päivään. Sanat ei kuitenkaan juurikaan sisällä tarinaa, joten ne jäävät ikään kuin sivuun kuuntelukokemuksessa, vaan huomio keskittyy laulumelodiaan ja elementteihin. Onneksi kappaleella onkin tarttuva kertosäe, joka voisi viedä sen suoraan pop-radion ja kauppakeskusten soittolistoille.

8 pistettä.

-Joona

Yhteensä: 21 pistettä.


Tässä tämän päivän osuus, huomenna läpiruodinnassa loput eli Aksel, Blind Channel ja Ilta. Alla vielä välitilinpäätös eli tämän hetkinen tilanne kokonaisrankingin suhteen.

  1. Teflon Brothers X Pandora 39 pistettä
  2. Oskr 34 pistettä
  3. Danny 29 pistettä
  4. Laura 21 pistettä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laulaen Liverpooliin osa 6: Ensimmäisen semin tulokset

Haloo Helsingin tuore Älä Pelkää Elämää on timantti

Nautinnon Nizza: Junnuviisujen kappaleet vuosimallia 2023 ruodinnassa