Vuoden 2022 UMK-kappaleet läpiruodinnassa osa 1


Vuoden 2022 Uuden musiikin kilpailun finaaliin on enää viikko aikaa ja sen kunniaksi Eurovisionistin raati kävi läpi kaikki tämän vuoden kappaleet. Mukana ovat kaikki viime vuoden raadista tutut jäsenet eli Topi (Eurovisionisti itse), Joona, Aaro, Jenzu ja Laura. Ohjeistus oli myös sama: pisteet ja arviot oman mieltymyksen mukaan, ei siis sen mukaan miten ajattelee pärjäävän viisuissa. Sitä sai spekuloida, mutta pisteisiin se ei saanut vaikuttaa (ainakaan virallisesti). Pisteitä annettiin viisusysteemillä eli 1-8, 10 tai 12. Useammalle kappaleelle sai antaa saman arvosanan. Kappaleet käydään läpi julkaisujärjestyksessä ja tässä osassa on niistä ensimmäiset neljä, eli Cyan Kicks, BESS, The Rasmus ja Younghearted.

Cyan Kicks - Hurricane

Cyan Kicks olikin jo itselleni tuttu aiemmasta tuotannostaan, joten odotukset olivat korkealla. Eikä tarvinnut pettyä. Hurricane on täydellinen kuvaus yhtyeen musiikista kunnon energialla ja räjähtävyydellä. Tätä on tullut kuunneltua repeatilla useampaankin otteeseen, eikä todellakaan haittaisi Cyan Kicksia viisuissa nähdä!

12 pistettä.

-Topi

Kappaleessa on hyvä energia ja miellyttävä tyyli. Bändi yhdistää hienolla tavalla elektronisen musiikin ja rockin ominaisuuksia. Valitettavasti biisi tuntuu toistavan itseään heti ensimmäisen kertosäkeen jälkeen, eikä sillä oikeastaan ole hirveästi sanottavaa ennen ensimmäistäkään kertosäettä. Jos laulun teema on ”meitä ei pysäytä mikään”, se vaatii tuekseen hieman enemmän efforttia kuin yhden hurrikaani-vertauksen.

5 pistettä

-Joona

Ihan sellanen perus hyvä ja kuunneltava rokki paukutus, ja ensimmäiseksi julkaistavaksi nosti odotuksen vuoden tasosta hyvällä tavalla korkealle. En ennestään bändiä tuntenut, joten oli positiivinen yllätys. Kappale kuitenkin jää kokonaisuutena aika vaisuksi ja viimeisen tuplakertsin kohdalla olisin toivonut modulaatiota, joka olisi tehny lopussa hiukan mielekkäämmän kuunnella.

Kaiken kaikkiaan ihan hyvä kappale, enkä mieltäni pahoittaisi, jos tällä viisuihin mentäisiin.

6 pistettä.

-Aaro

Bäääm! Ei mulle ominta genreä, mutta tässä biisissä on potkua ja meininkiä. Tykkään erityisesti lopetuksesta. Odotan innolla, millainen lavashow tähän on rakennettu!

8 pistettä.

-Jenzu

Yllätyin biisin suhteen todella positiivisesti! Näen biisin isoilla areenoilla, elokuvien soundtrackeissä ja mainoksissa. Kuvittelisin biisin miellyttävän monen moista kuulijaa. Biisiä kuunnellessa tulee olo, että kaikki on mahdollista, pystyn mihin vain!

8 pistettä.

-Laura

Kuuntele kappale tästä.

BESS - Ram Pam Pam


Ensimmäisen kuuntelun jälkeen olin sitä mieltä, että kappale on täysin turha. Muistutti liikaa Erika Vikmanin Cicciolinaa sekä Teflon Brothersin ja Pandoran I Love You-kappaletta. Kiroilu särähti ja edelleen särähtää myös pahasti korvaan. Bessin ääni kuitenkin on huikea ja karisma valtaisa. Pikkuhiljaa kappale kuitenkin kasvoi minussa ja olisin nyt aivan valmis tämänkin Torinoon lähettämään. Kirosanatkin lähtevät pois, jos viisupaikka aukenee (viisuissa kiroilu kielletty), joten sekään ei enää häiritse siellä. Miinusta kuitenkin tulee siitä, että kappaleen nimi ja lauluosuus ram pam pam on kirjoitettu siihen vain sillä perusteella, että jotain siinä piti sanoa. Täytelyriikka ei koskaan ole hyvä asia.

10 pistettä.

-Topi

Kappaleen teeman raivokkuus näkyy hyvin Bessin laulussa ja sanoituksissa. Biisissä on tarttuva melodia ja koherentti tyyli, mitkä ovat mielestäni biisin vahvimmat puolet. Kuitenkin, kertosäkeen rampattelua en voinut sietää. Se toi mieleen joitain vanhoja suomalaisia rampattelulauluja, eikä mitenkään hyvällä tavalla. Aivan kuin sanottaja ei olisi keksinyt kertosäkeeseen parempaakaan sanottavaa. Jokin kappaleessa vain tuntuu hiukan lapselliselta, enkä oikein osaa edes sanoa mikä. Sen vuoksi en valitettavasti osaa ottaa kappaletta kovin vakavastikaan, ehkä se on tarkoituskin. Joka tapauksessa, ei napannut.

4 pistettä.

-Joona

Osui, upposi ja repäisi täysillä mukaansa!

Ennestään olen Bessiltä Tempo kappaleen kuullut, joten odotukset artistia kohtaan olivat vähän epäröivät. Kuitenkin jo heti ensimmäisellä kuuntelukerralla ihastuin biisiin ja sen energiaan täysin.

Ram pam pam toi pienet flashbackit viime vuoden Teflonien vetoon, mutta kuitenkin joka tavalla paranneltuna. Biisin sanoma on hyvin samaistuttavaa kamaa ja rytmi ja melodiat pelaavat niin hyvin yhteen, että ei voi muuta kun päätä alkaa nyökyttelemään mukana! Mahtava veto!!

12 pistettä.

-Aaro

Ensivaikutelman jälkeen en ollut varma, tykkäänkö koko biisistä yhtään. Tämä on kuitenkin yllättäen soinut usein päässä ja mitä enemmän kuuntelen, sitä paremmalta se kuulostaa. Siispä taidan todellakin tykätä, biisi ansaitsi paikan mun suomalaisen musan soittolistalla! BESSin persoonallisen rouhea ääni antaa biisiin paljon.

10 pistettä.

-Jenzu

Ai että, kuinka biisi suorastaan hyppää jalan alle! Melodisesti erittäin taidokasta dancepoppia, jota on aina ilo kuunnella! En yhtään ihmettele, että biisi on kivunnut monelle top-listalle Suomessa, ja viisulavallakin näkisin sen toimivan hyvin! Biisin ainoa huono puoli on se, että se on suomenkielinen.

8 pistettä.

-Laura

 Kuuntele kappale tästä.

The Rasmus - Jezebel


The Rasmukselta odotin jotain mahtavaa ja upeaa, enkä joutunut pettymään. Ensikuuntelulla ajattelin aluksi, että kappale on aika mitäänsanomaton, mutta toisessa kertosäkeistössä jotain tapahtui ja kyynelkanavat aukesivat kappaleen hienouden vuoksi. Samaan aikaan Jezebel kuulostaa sekä vanhalta The Rasmukselta että tuoreelta ja uudelta. Äärimmäisen kova kappale!

12 pistettä.

-Topi

Loistavia puolia tässä biisissä: The Rasmus-soundi, koheesio teemassa ja sanoituksessa tarttuvat kitaramelodiat. Valitettavasti biisissä on muutama asia, joista en pitänyt ensimmäisellä kuuntelulla. Säkeistöjen toistuva modulaatio ei iske korvaani mieluisalla tavalla. (Toivottavasti käytän oikeaa termiä, joka tapauksessa tarkoitan ennen kertosäettä laulettua osuutta, joka on puolikkaan sävelaskeleen ylöspäin). Lisäksi osa sanoituksista tuntuu siltä, että ne eivät täysin sovi melodiaan. Hauskaa kyllä, biisi kuulostaa useamman kuuntelukerran jälkeen paremmalta ja nämä kommentoimani negatiiviset puolet väistyvät. Valitettavasti kuitenkin Euroviisuissa kappale kuullaan vain kerran.

10 pistettä.

-Joona

Iso nimi, isommat odotukset

Pakko myöntää, kun näin Rasmuksen lineupissa, ehdin hyvin nopeasti innostua ja alkaa haaveilemaan kaikesta mahdollisesta suuresta ja räjähtävästä. Mutta toisaalta kääntöpuolella aloin myös elättelemään toiveita October and April tyyppisestä biisistä. Kappaleena ja sanoituksiltaan juuri sitä tasoa, mitä oletinkin Rasmuksen vetävän jos rokimmalle puolelle lähdettäisiin. Ongelma vaan nousee siinä, että Viisuista kun on kyse, pelkkä odotusten täyttyminen jäi lopulta kaihertamaan mieltä. Kaikin puolin hyvä biisi, mutta jäi mielestäni ihan liian vaisuksi.

5 pistettä.

-Aaro

Rasmukselta odotin eniten ja täytyy sanoa, että petyin hieman. Biisi on silti hyvä ja ehdokkaista ainoa, joka edetessään kasvaa. Odotuksia on vielä livevetoa kohtaan. Tämä on naapurini ehdoton suosikki luukuttamisesta päätellen.

8 pistettä.

-Jenzu

Musamaailman konkareiden kappaletta kohtaan odotukset ovat kovat. Fiilikset jäävät kuitenkin hieman ristiriitaisiksi. Jotain jään kaipaamaan, mutta en osaa sanoa mitä. Kuitenkin, kappaleen hieman pahanenteinen fiilis toimii, ja onhan kappale selkeästi taidokkaasti tehty, ja toimisi erittäin hyvin isolla viisuareenalla.

8 pistettä.

-Laura

Kuuntele kappale tästä.

Younghearted - Sun Numero


Kappaletta kohtaan ei ollut mitään odotuksia itsellä, koska en paljoa Youngheartedin musiikkia aiemmin ollut kuunnellut. Kappale on hyvä, mutta valitettavasti se ei riitä. Laulajan ääni on upea, siitä on annettava pisteitä. Kuitenkin itse kappale ei kanna mielestäni tarpeeksi paljon ja se jää hieman kädenlämpöiseksi tervehdykseksi. Sinällään ei mitään vikaa tässä ole, mutta ei tämä kovin pitkään mielessä pysy.

4 pistettä.

-Topi

Younghearted osaa tehdä tunnelmallisia lauluja, tämä ei ole poikkeus. Youngheartedin vahvuus kappaleissa on niiden kyky koskettaa. Toisaalta koskettaminen vaatii, että kuulija pystyy samaistumaan lauluun, joka on tämän kappaleen heikkous. Koska laulun teema pyörii eron ja katumuksen ympärillä, sen kyky koskettaa on rajoittunut ihmisiin, joiden elämässä on vastaavanlainen tilanne. Youngheartedilla on monia lauluja, jotka ovat paremmin yleistyvämpiä. Toisin sanoen, ne koskettavat useampia ihmisiä. Siksi uskon, että tällä laululla voi olla vaikeuksia saada valtayleisön suosiota, vaikka se kaunis onkin.

6 pistettä.

-Joona

Kehyvehkö rokki soundi ei ollut ihan alkujaan viba, jonka olisin uskonut toimivan, mutta sanoituksen, melodian ja vikan kertosäkeen buildupin myötä tämä jäi yhdeksi vahvimmista tämän UMK:n ehdokkaista. Biisin tarina on käsin kosketeltavissa, instrumentaali tuki kappale pakettia koko ajan ja kantoi sitä eteenpäin. Ja juuri ennen vikaa kertsiä tapahtuma fake out loppu oli yksi parhaista tavoista tempaista kuuntelija takaisin messiin loppumetreillä. Aivan upea veto!

Pienenä sivuhuomiona ensimmäisellä kuuntelukerralla piti pariin kertaan tarkistaa ja putsata korvat kun alkoi niin kuulostaa Anna Puulta tämä Reetan ääni.

10 pistettä.

-Aaro

Kiva, kevyt biisi, jossa suomen kieli toimii. Pidän laulajan äänestä kovasti. Tämä on vaan tupannut vähän unohtumaan, kun olen UMK-biisejä miettinyt, mikä ei ole hyvä merkki.

5 pistettä.

-Jenzu

Kaunis kappale, jonka kutkuttavaan ja kaipaavaan fiilikseen varmasti moni voi samaistua. Musiikillisesti raskaampi c-osa hämmensi, ja tuntui irralliselta. Kuitenkin, tällaisia kappaleita on jo maailma, ja viisulavat pullollaan, joten tällä kappaleella tuskin päästäisiin semifinaalia pidemmälle. Valitettavasti. 

4 pistettä.

-Laura

Kuuntele kappale tästä.

Tässä kaikki ensimmäisen osan pohdinnat. Toisen osan voit lukea tästä.

Osan 1 top ja kokonaispisteet:

  1. BESS 44 pistettä
  2. The Rasmus 43 pistettä
  3. Cyan Kicks 39 pistettä
  4. Younghearted 29 pistettä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laulaen Liverpooliin osa 6: Ensimmäisen semin tulokset

Nautinnon Nizza: Junnuviisujen kappaleet vuosimallia 2023 ruodinnassa

UMK24-kappaleet ruodinnassa osa 2: Yleisö