Arttu Wiskarin Suomen Muotoisen Pilven Alla-albumi on ehtaa Wiskaria

Arttu Wiskari julkaisi odotetun viidennen albuminsa tänään 28.8.2020, joka kantaa nimeä Suomen Muotoisen Pilven Alla. Albumin yhdestätoista kappaleesta kolme on jo julkaistu aiemmin, mutta loput kahdeksan (intro mukaan lukien) ovat uusia. 

Albumi alkaa erittäin lyhyellä introlla (kesto viisi sekuntia), jossa esitellään kansantaiteilija Arttu Wiskari. Albumin ensimmäinen kunnon kappale, Kahvit Kuolleiden Kanssa, on sopivan rauhallinen aloitus ja ihan kiva, mutta jättää kuitenkin kuulijan hieman kylmäksi. Camilla jysähtää kunnon rallatuksena kuulijan korviin. Kappaleessa on hauska tarina, joka on myös erittäin ajankohtainen ja hyvin sekä kunnioittavasti kerrottu. Propsit siitä Wiskarille. Kappaleessa on myös erittäin hyvät kitarariffit.

Nokkahuilu on kunnon Wiskari-kappale hieman rivolla tarinalla ja pilke silmäkulmassa tehtynä. Kappale henkii myös Leevi and the Leavingsiä äänimaailmoiltaan. Erittäin tarttuva melodia. Keltainen Talo on puolestaan kaunis ja rauhallinen tarina omasta perheestä ja kodista. Kappaleen tarinaa jää kuuntelemaan. Kaunis ja koskettava teema jatkuu seuraavilla kappaleilla. Seuraavana Lankulla kertoo isän kuolemasta ja siitä, kuinka pojan on otettava harteilleen isän jättämä "miehen viitta". Mukana kappaleessa on Pikku G. Mun Ois Pakko Jättää Sut on ehdottomasti albumin parhaimpia kappaleita. Albumin ainoana kunnon balladina kappale on tarina rakkaudesta. Jouset kappaleen taustalla ovat upeat ja Wiskarin tulkinta aiheuttaa kylmiä väreitä. Kuuntelija jopa hieman herkistyy tämän kappaleen myötä.

Tyhmä Kuin Saapas viekin sitten ihan eri meininkeihin. Kunnon tykityksenä kappale tuo hymyn huulille ja humoristinen tarina saa myös pieniä naurunpyrskähdyksiä aikaan. Kappaleen tarinassa esiintyvä sarjakuvahahmo Vituiks-Man on erittäin nerokkaasti keksitty. Tämä nousee myös albumin parhaimmistoon.

Albumi päättyy kolmeen tuttuun hittisingleen. Meidän Biisi on allekirjoittaneelle mukiinmenevä tekele, joka ei ole Wiskarin parhaimmasta päästä. Tässäkö Tää Oli? puolestaan on ehdottomasti Wiskarin parhaita kappaleita. Mukana oleva Leavings-orkesteri tuo mukavan lisämausteen kappaleeseen. Ehdottomasti tämän vuoden parhaimpia suomalaisia kappaleita. Albumin päättää suurhitti ja albumin nimikkokappale Suomen Muotoisen Pilven Alla, joka on soinut niin paljon radiossa, että sen kuulematta jääminen on ollut miltei mahdotonta. Eriitäin loistava kappale ja mahtava päätös albumille.

Kuten otsikkokin sen sanoo, albumi in ehtaa Arttu Wiskaria. Jokaisesta kappaleesta kyllä tunnistaa artistin tyylin. Valitettavasti kuitenkin albumilla on selvästi menty hitit edellä, sillä albumi sisältää läjän kappaleita, joissa kaikissa on jotain hyvää ja voisivat olla itsenäisiä singlejä, mutta kokonaisuutena albumi on kyllä pahasti hajalla. Kappaleet ovat vain toistensa peräkkäisiä kappaleita, eikä niissä ole suoranaista albumikokonaisuus-tunnelmaa. Kokonaisuuksia arvostavalle tämä on suuri ongelma, minkä vuoksi myös tämän arvostelun kokonaisarvosana menee alaspäin valitettavasti. Suoranaisia huonoja ohilaukaus-täytekappaleita albumilla ei ole, mutta kokonaisuuden puuttuminen jää vaivaamaan.

Kappalelista:

 1. Intro: Danny
 2. Kahvit Kuolleiden Kanssa
 3. Camilla
 4. Nokkahuilu
 5. Keltainen Talo
 6. Seuraavana lankulla (feat. Pikku G)
 7. Mun Ois Pakko Jättää Sut
 8. Tyhmä Kuin Saapas
 9. Meidän Biisi
 10. Tässäkö Tää Oli? (feat. Leavings-orkesteri) 
 11. Suomen Muotoisen Pilven Alla
Kokonaisarvosana: 7/10

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laulaen Liverpooliin osa 6: Ensimmäisen semin tulokset

Nautinnon Nizza: Junnuviisujen kappaleet vuosimallia 2023 ruodinnassa

UMK24-kappaleet ruodinnassa osa 2: Yleisö