Musisoiden Malmöön osa 1: Semifinaali 1

 


Vuoden paras aika on täällä! Euroviisut on jo kahden viikon päästä kovassa vauhdissa ja huomenna alkaa Malmön lavalla harjoitukset. On siis aika hieman tarkastella mitä tämä vuosi pitää sisällään. Tällä kertaa arvosteluissa yhdistyy henkilökohtainen mielipide, sekä arvaus viisumenestyksestä. Pisteitä en sen enempää jakele, vaan lopputulemana on veikkaus finaalipaikasta. Tänä vuonna myös ensimmäistä kertaa ikinä suorat finalistit esiintyvät semifinaalissa, joten heidät on esiintymisjärjestyksen mukaisesti sijoitettu arvosteluihin mukaan. Tässä osassa on koko ensimmäinen semifinaali ja toisessa osassa sitten on toisen semifinaalin arvostelut. Yleisesti todettakoon, että taso on tänä vuonna kova, joten hienot ja mielenkiintoiset kisat on varmasti tulossa! Mutta eiköhän mennä arvosteluihin. Kaikki kappaleet voit kuunnella tästä.

1. Kypros: Silia Kapsis - Liar

Kypros tarjoilee kunnon yökerhobängerin, joka valitettavasti on Kyprokselta kuultu jo todella monta kertaa. Liar on kuin Kyproksen aiemmat viisukappaleet viime vuosilta olisi lyöty yhteen ja todettu että tällä mennään. Takuuvarma bileiden käynnistäjä semifinaalin avaajana, mutta ei lukeudu omiin suosikkeihin. Monet kuitenkin tällaisesta pitävät, joten veikkaan tämän finaaliin menevän.

2. Serbia: Teya Dora - Ramonda

Serbia tarjoilee tummanpuhuvan balladin. En tiedä, miksi tuottajat tämän jo toiseksi laittoivat esiintymään, mutta varmasti erottuu bilebiisien joukossa. Kappale on kaunis ja koskettava, mutta hieman epäilen tämän olevan liian unohdettava katsojille. Veikkaan kuitenkin finaaliin menevän.

3. Liettua: Silvester Belt - Luktelk
Liettualla on klubibiisi, joka saa kyllä jammailemaan tahdissa. Hypnoottisen mukaansatempaava biitti on ihastuttanut monet ympäri Euroopan ja kyllähän tämä yksi parhaita Liettuan kappaleita viisuissa on vuosiin. Varmasti menee finaaliin.

4. Irlanti: Bambie Thug - Doomsday blue
Vuoden ehdottomin WTF?-hetki tulee Irlannista. Bambie Thugin kappale Doomsday blue on sekoitus eri musiikkigenrejä ja siinä mennään psykoottisista huudoista ja synkistä sävyistä iloiseen ja pehmeään hattaramaailmaan. Irlanti tulee tänä vuonna joko olemaan kymmenen parhaan joukossa tai sitten aivan semifinaalin häntäpäässä. Itse uskon tämän menevän finaaliin.

Finalisti: Iso-Britannia: Olly Alexander - Dizzy

Viime vuoden toinen kisaisäntä Iso-Britannia kaipaa uutta menestystä toissavuoden toisen sijan jälkeen viime vuoden tuloksen jäätyä laihaksi. Dizzy on moderni brittipop-kappale, joka on kyllä mainio teos, mutta saattaa katsojille jäädä etäiseksi. Finaalissa tämä varmasti tosiaankin on, kun suora finalisti kyseessä, mutta en usko kovin korkeisiin sijoihin.

5. Ukraina: alyona alyona & Jerry Heil - Teresa & Maria
Ja se toinen viime vuoden kisaisäntä Ukraina jatkaakin tutulla linjalla. Ukrainaksi laulettu folkahtava ja räppiä sisältävä biisi on todella hieno, mutta itseäni häiritsee saman kaavan toisto edellisiin vuosiin verrattuna. Koskettava tulkinta ja varmasti näyttävä esitys tulee kuitenkin tämän heittämällä siivittämään finaaliin.

6. Puola: LUNA - Tower

Puola julkaisi viisubiisinsä tammikuussa, tosin kertomatta siitä varsinaisesti. Kappale siis oli kuunneltavissa useamman viikon, ennen kuin Puolan viisuorganisaatio paljasti kappaleen olevan tämän vuoden edustus. Hyvinkin perusvarma pop-kappale toimii, mutta valitettavasti unohtuu nopeasti. Tämä on mukava taustabiisi kesäksi terassille, mutta muuten ei oikein herätä tunteita suuntaan tai toiseen. En usko finaalipaikkaan.

7. Kroatia: Baby Lasagna - Rim tim tagi dim

Vuoden yksi isoimpia korvamatoja ja samalla ennakkosuosikkeja on Kroatia. Tämä on myös henkilökohtainen suosikkini tänä vuonna. Hauska, mukaansatempaava, villi, raikas, törkeän kova. Malmö Arena tulee räjähtämään tämän tahtiin. Ehdottomasti menee finaaliin ja mieluiten voittoon asti!

8. Islanti: Hera Björk - Scared of heights
Viisukansalle tuttu naama edustaa Islantia, onhan Hera Björk sen jo aiemminkin tosiaan siis tehnyt. Tänä vuonna kappale on valitettavan tylsä ja mitäänsanomaton, oikeastaan hyvin harmiton. Unohtuu heti kuuntelun jälkeen, varsinkin kun edeltäjänä Kroatia. Ei finaaliin.

Finalisti: Saksa: ISAAK - Always on the run

Viime vuonna monien järkytykseksi Saksa jäi (jälleen) finaalin viimeiseksi. Tänä vuonna en usko Saksan sen korkeammalle taaskaan pääsevän. Viime vuoden Lord of the Lost oli törkeän kova metallibändi ja esitys erittäin näyttävä. Silti jäi viimeiseksi. Tänä vuonna Saksan kappale unohtuu ennen kuin se edes loppuu. Finaalissa tosiaan varmasti, mutta uskon, että vika sija siellä on jo jaettu tälle.

9. Slovenia: Raiven - Veronika
Slovenialla on erittäin upea kappale, joka saa kuulijan vangittua. Raiven on pirkuleen kova laulaja, joten livesuoritus tulee olemaan varmasti henkeäsalpaava. En tiedä osuuko tämä lopulta kovin paljoa suuren yleisön tunteisiin, joten tämän menestystä on hyvin vaikea veikata. Sanoisin tämän olevan yksi epävarmimmista tilanteista tänä vuonna, eli voi käydä miten tahansa. Yllätys ei ole finaalipaikka, mutta ei myöskään karsiutuminen. Mielenkiinnolla jään odottamaan miten käy.

10. Suomi: Windows95man - No rules!

Tässä on kyllä yksi vuoden hauskimpia esityksiä. Esitys tulee olemaan hyvin samankaltainen kuin UMK:ssa, joten sillä varmuudella voi tuon hauskuuden sanoa. Ennakkotapahtumien esiintymisiä kun on tullut katsottua, on Henri myös parantanut lauluaan todella paljon, eli laulusuoritus tulee olemaan parempi kuin UMK:ssa. Uskon vahvasti Suomen menevän finaaliin, sillä tämä on hauska, mukaansatempaava ja erittäin mieleenpainuva kappale ja esitys. Suomi myös hyötyy siitä, että edeltävät esitykset eivät ole kovinkaan nopeatempoisia, joten tämä herättää hyvin katsojat.

11. Moldova: Natalia Barbu - In the middle

Tänä vuonna Moldovalla ei ole kovinkaan mieleenpainuvaa kappaletta, mikä toki Suomea hyödyttää ;). In the middle on aika harmiton kappale, eli menee yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos. Moldova on ollut viime vuosina hienosti finaalissa ja ihan hyvillä sijoillakin, mutta uskon, että nyt tuo finaaliputki katkeaa ja Moldova karsiutuu semifinaalissa pois.

Finalisti: Ruotsi: Marcus & Martinus - Unforgettable
Norjalaiskaksoset Marcus & Martinus ovat ympäri Euroopan tunnettuja pop-artisteja, jotka päättivät breikata viime vuonna Ruotsin markkinoille Melodifestivalenin kautta. Tänä vuonna palasivat kisaan ja voittokin napsahti. Isäntämaan edustus on suuri kunnia ja pojat ovatkin ottaneet ilolla ja nöyryydellä tämän kunnian vastaan. Unforgettable on yksi omia tämän vuoden suosikkejani ja uskon Ruotsin kyllä sijoittuvan korkealle finaalissa. Arpaonni pisti pojat avaamaan koko finaalin, joten finaali tulee parin viikon päästä käynnistymään kyllä oikein näyttävästi.

12. Azerbaidzan: Fahree feat. Ilkin Dovletov - Özunle apar
Vihdoin saamme kuulla azerin kieltä Euroviisuissa! Azerbaidzan luottaa kotimaiseen taitoon ja myös omaan kieleensä, mikä ei heiltä ole mikään itsestäänselvyys. Kappale vaatii tosin useamman kuuntelukerran, jotta sitä osaa arvostaa. Hieno slovarimpi kappale on hyvä veto, mutta valitettavasti en usko tämän finaaliin menevän.

13. Australia: Electric fields - One milkali (one blood)

Etelä-Euroopan suurin maa Australia lähettää mielenkiintoisen elektropop-kappaleen. Mukana on myös aboriginaali-kieltä (jonka nimi on niin monimutkainen, että en edes yritä kirjoittaa sitä), mikä tekee kappaleesta mielenkiintoisemman. Ilman sitä valitettavasti kappaleeseen ei suuremmin huomiota kiinnitä. Nerokas kikka, mutta en usko sen finaaliin kantavan.

14. Portugali: iolanda - Grito
Portugali lähettää hyvin rauhallisen, fadoon päin kallistuvan kappaleen. Portugalin kieli on kaunista kuunneltavaa, mutta siihen kappaleen mieleenpainuvuus jääkin. Valitettavasti Portugali ampuu tällä ohi, mutta saattaa silti finaaliin päästä, sillä arvostus tällaista musiikkia kohtaan on kuitenkin suurta Euroopassa.

15. Luxemburg: Tali - Fighter

Ekan semin päättää viisuihin yli kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen palaava Luxemburg. Fighter on oikein toimiva kevyt tanssibiisi, joka on mainio päätös ekalle semille. Ei ollenkaan huonompi paluu viisuihin kymmenien vuosien jälkeen. Kyllä tällä finaaliin mennään.

Tässä ensimmäisen semin kappaleet. Lopullinen veikkauslista siis finaaliin menijöistä on (esiintymisjärjestyksen mukaisesti):

Kypros, Serbia, Liettua, Irlanti, Ukraina, Kroatia, Slovenia, Suomi, Portugali ja Luxemburg.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laulaen Liverpooliin osa 6: Ensimmäisen semin tulokset

Nautinnon Nizza: Junnuviisujen kappaleet vuosimallia 2023 ruodinnassa

UMK24-kappaleet ruodinnassa osa 2: Yleisö