WTF Europpa eli mitäköhän kettua Euroviisuissa tapahtui?!?

Eilen tiistaina 14.5.2019 kisattiin tämän vuoden Euroviisujen ensimmäinen semifinaali Tel Avivissa. Ruoditaanpa nyt hieman illan yllätyksiä läpi.

Käsittelen siis yllättäviä jatkoon menijöitä, sekä yllättäviä putoajia ja huomioin myös ehdottomasti illan suurimman flopin.

Mainitaan heti alkuun, että seuraavat maat eivät yllättäneet päästessään finaaliin:
Kreikka, Serbia, Kypros, Australia, Islanti. Blogin aktiivisemmat lukijat muistanevat, että mielestäni Islanti ja Australia eivät olisi finaalipaikkaa top 41 listauksessani ansainneet, mutta yllätyksenä se ei tullut, että kumpainenkin finaalissa on. Ei niistä sen enempää.

Mutta sitten ne yllättävät finalistit:

Aloitetaan Valko-Venäjästä. Kyllä, Valko-Venäjä oli ja on edelleen yksi omista suosikeistani tämän vuoden kisassa. Yllätys finaalipaikasta johtuikin lähinnä siitä, ettei ennakkokyselyt olleet kovinkaan paljoa Valko-Venäjän puolella. Heidän esityksensä toisaalta oli kyllä sen verran kova, että varmasti muutama ääni sillä saatiin lisää.

Toinen yllättävä finalisti on Viro. Viro ansaitsee kyllä täysin paikkansa finaalissa, mutta tavanomainen mainstream-EDM meinasi pahasti hukkua erikoisempien esitysten alle. Edustaja Victor Crone ei myöskään laulanut todellakaan parhainta suoritustaan, joten hieman yllätti jatkoon pääsy.

Entäs sitten oman listaukseni viimeinen eli Tsekki? Tämä on se syy, miksi otsikko on mitä on. Lainatakseni hyvää ystävääni: "Jos Tsekki on finaalissa ja Suomi ei, niin Eurooppa on rikki". No niinhän siinä kävi, Tsekki on finaalissa ja Suomi ei. Eurooppa on rikki. Ja ihan vilpittömästi kysyn: mitäköhän aktuaalista vittua Tsekki finaalissa tekee?!? Täysin turha kappale, esitys mitäänsanomaton ja laulaja tuntui olevan välillä hieman hukassa. Ja kaiken kruunaa se ettei Tsekin edustusyhtyeen rumpali osannut edes soittaa rumpuja kappaleen tahtiin. En ymmärrä todellakaan, mutta tästä saa hyvän vessatauko/jääkaapillakäynti-biisin finaaliin. Jotain hyötyä edes!

San Marino ansaitsee todellakin finaalipaikan ja kyllähän se oli odotettavissa että se sen saa. Kuitenkin tietäen San Marinon aiemman menestyksen viisuissa, finaalipaikka oli hyvä yllätys. Lauantaina nähdään tekeekö Serhat San Marinon parhaimman sijoituksen näissä karkeloissa.

Viimeinen yllättäjä finalisteista oli Slovenia. Pidän kappaleesta ja esitys oli hieno, mutta se oli riski. Maanisen kaunis ja hiljainen kappale yllättäen saikin äänestäjiä puolelleen ja selviytyi finaaliin.

Sitten ne yllättävät finaalin ulkopuolelle jääneet:

Aloitetaan Unkarista. Unkari on päässyt finaaliin jo todella monta vuotta putkeen ja tämänkin vuoden piti olla selvää pässinlihaa sen osalta. No eihän viisuista koskaan tiedä ja kappas vain, yllättäen Unkari onkin finaalin ulkopuolella. Iso yllätys tämä.

Portugalin karsiutuminen oli myös hieman yllättävää. Itse en kappaleesta pidä ollenkaan, eikä esityskään ollut mielestäni hyvä, mutta ennakkokyselyissä Portugali oli sen verran suosittu, että kyllä tämä yllätti.

Mainittakoon myös Puola. Itse en uskonut hetkeäkään tämän finaalimahdollisuuksiin varsinkin esityksen oltua suhteellisen tylsä, mutta hieman toisaalta yllätti, ettei se päässyt. En oikeastaan edes tiedä miksi, mutta yllätti nyt vaan.

Ja sitten vielä oma kotimaamme Suomi. Joo, varauduin siihen ettei finaalissa olla, koska mikään ei siihen viitannut. Kuitenkin jossain syvällä ajatuksissani oli toive siitä, että hieno esitys, kiva biisi (vaikkei maailman ihmeellisin ollutkaan) ja hyvä sanoma toisi finaalipaikan. No ei tuonut! Mielenkiinnolla seuraan nyt, mitä YLE tekee UMK:n kanssa ensi vuonna. Kuitenkin iso kiitos Darudelle, Sebastian Rejmanille ja Etel Röhrille hienosta esityksestä, olen ylpeä teistä!

Eli maat joiden karsiutuminen ei yllättänyt ovat siis Montenegro, Belgia ja Georgia. Montenegro ei missään vaiheessa ollut menossa finaaliin joten se siitä. Georgian kappale oli hieman outo, mutta esitys huikea. Se ei vaan kuitenkaan riittänyt.

Mutta Belgia... Oman top 41 listaukseni kolmas. Upea kappale, söpö nuori kundi laulajana, kappaleen tekijänä huippusäveltäjä Pierre Dumoulin. Kaikki ainekset loistavaan sijoitukseen kasassa. Kunnes esitys floppaa pahemmin kuin Suomi Euroviisuissa. Eliot lauloi valitettavan paljon nuotin vieressä, esityksen rummut oli täysin turhat, kappaleen tummuuteen nähden lava aivan liian valaistu ja koreografia aivan naurettava. Täydellinen esimerkki siitä, kuinka esityksellä tuhotaan mahdollisuudet. Täysi floppi!

Saa nähdä mitä huomenna käy toisessa semifinaalissa. Perjantaina tulee sitten ajatuksia sen tapahtumista!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laulaen Liverpooliin osa 6: Ensimmäisen semin tulokset

Haloo Helsingin tuore Älä Pelkää Elämää on timantti

Nautinnon Nizza: Junnuviisujen kappaleet vuosimallia 2023 ruodinnassa