Musisoiden Malmöön osa 3: Ensimmäisen semifinaalin jälkihöyryt


Eilen illalla kuukausien odotuksen jälkeen kisattiin vuoden 2024 Euroviisujen ensimmäinen semifinaali. Kisasta teki suomalaisesta näkövinkkelistä katsottuna jännittävän se, että Suomi kisasi finaalipaikasta. Ja hetihän se on kärkeen sanottava: Suomi on Euroviisujen finaalissa tänäkin vuonna! Neljäs vuosi putkeen finaalissa ei ole Suomelle mitenkään itsestäänselvyys, sillä tällaista ei olekaan kovin usein tapahtunut. Suomen pisin finaaliputki on vuosiväliltä 2006-2009, jolloin tosiaan neljä kertaa putkeen finaaliin päästiin. Tuolloin tosin 2007 oli finaalipaikka suoraan edellisen vuoden voiton myötä ja 2009 finaaliin päästiin lähinnä säälistä eli raatien villinä korttina. Täten tätä tämän hetkistä neljän vuoden finaaliputkea voi siis pitää Suomen parhaimpana finaaliputkena. Suomesta on viime vuosina tullut vahva viisumaa, joten nyt ei ainakaan kuulu alkaa himmailemaan, vaan panostetaan vaan entistä enemmän kisoihin. Suomen esitys tänä vuonna oli nerokas, hauska, hienosti toteutettu ja se myös meni aivan nappiin eilen. Jännitys oli kyllä huipussaan finalisteja lueteltaessa ja onneksi jännitys laukesi riemunkiljahduksiin.

Mutta mites sitten muut maat ja ylipäänsä koko show? Juontajat Malin Åkerman ja Petra Mede hoitivat tonttinsa loistavasti ja mahtavaa huumoria (pienillä kaksimielisyyksilläkin höystettynä) oli mukana. Lava oli todella upea kuten kuvissakin se näytti ja areena muutenkin oli hienosti viisuihin puettu. Green Room tuli myös upeasti lavan takaa esiin ennen tulosten julkaisua. Avaus- ja väliaikanumerot olivat myös hienosti tehtyjä eli kaiken kaikkiaan, itse showsta ei valittamista.

Muiden maiden osalta kisa meni täysin miten olin aiemmin kappaleita analysoidessani veikannutkin. Suomen lisäksi siis finaaliin yltivät Kypros, Serbia, Liettua, Irlanti, Ukraina, Kroatia, Slovenia, Portugali ja Luxemburg. Näin ollen Puola, Islanti, Moldova, Azerbaidzan ja Australia karsiutuivat pois. Ei siis tullut varsinaisesti yllätyksiä tuloksissa. Kaikki maat (tuloksista riippumatta) vetivät hienot esitykset, eikä kenenkään tarvitse suoritustaan hävetä. Erityismaininnan ansaitsee kuitenkin (Suomen lisäksi) Kroatia ja Irlanti. Kroatia on yksi vuoden ennakkosuosikeista ja eilinen esitys osoitti sen, että kisat saattavat hyvinkin olla ensi vuonna Balkanilla, ensimmäistä kertaa sitten Serbian kisojen vuonna 2008. Kroatia räjäytti areenan ja voitti varmasti myös monet puolelleen esityksellään. Uskon koko ajan vahvemmin Kroatian voittoon ja sitä myös toivon.

Irlanti puolestaan pääsi tuskaisan taipaleen jälkeen pitkästä aikaa finaaliin. Entinen viisujen suurmaa ei ole voittanut sitten vuoden 1996 ja finaalissakin ovat olleet viimeksi vuonna 2018. Sitäkin edelsi neljän vuoden kuiva kausi (karsiutuminen välillä 2014-2017), eli suurmaan ajat ovat olleet takanapäin. Nyt kun Ruotsi otti viime vuonna seitsemännen voittonsa, tullen siis tasoihin Irlannin kanssa suurimmassa voittomäärässä, päätti Irlanti laittaa kaiken peliin. Ja nyt olikin todella teatraalinen fantasiakauhu-esitys heiltä. Genrestä pitävänä minulla meni kylmikset koko esityksen läpi ja olin todella vaikuttunut Irlannin esityksestä. Täysin ansaittu finaalipaikka heille pitkän kuivan kauden jälkeen.

Nyt saadaan hetki hengähtää, sillä huomenna kisataan toinen semifinaali, joka on Suomelle vain nautinnollinen ilta. Ei tarvitse jännittää oman maan esitystä eikä äänestämistä, huomenna kun Suomi ei tosiaan kisaa eikä äänestä. Lauantain finaalissa sitten jännitetään, miten Suomen käy. Yön lehdistötilaisuudessa Suomi arpoi esiintymispaikan itselleen toiselle puoliskolle eli toivottavasti tarkka numero löytyy aika loppupäästä. Pieni toiveeni olisi, että Suomi saisi kunnian päättää koko finaalin, olisi aika näyttävä esitys meillä nimittäin siihen hommaan. Finaalin tarkka esiintymisjärjestys julkaistaan perjantaina aamuyöstä. Mutta nyt toivotan riemukasta tulevaa toista semifinaalia kaikille, perjantaina sitten siitä jälkihöyryjen pohdintaa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laulaen Liverpooliin osa 6: Ensimmäisen semin tulokset

Haloo Helsingin tuore Älä Pelkää Elämää on timantti

Nautinnon Nizza: Junnuviisujen kappaleet vuosimallia 2023 ruodinnassa