Jannan uusi albumi Spektri saa pelkäämään nykymusiikin puolesta

Janna julkaisi uuden Spektri nimeä kantavan albumin tänään perjantaina 28.9.2018. Edellisen, neljä vuotta sitten julkaistun Jannan tavoin, levy kärsii kertakäyttöisyydestä, hengettömyydestä ja tylsyydestä. Muutamaa kappaletta lukuunottamatta levyn voisi palauttaa levy-yhtiön pöydälle kypsymään vielä.

Levyn avaava Tahdon on ihan mainio avauskappale. Tarina ei sinällään yllätä, kappale kertoo vaikeuksissa olevasta parisuhteesta, jossa toisella osapuolella on halu saada rakkaus roihuamaan samalla tavalla kuin ennenkin. Kappale toimisi varmasti hyvänä keikan avauskappaleena myöskin dramaattisuutensa ja äänimaailmansa ansiosta.

Valitettavasti levy lopahtaakin pahasti siihen. Hiljaa on harmittavan käytetyn kuuloinen kappale, joita nykypäivänä mahtuu 15 tusinaan. Kappaleesta todellakin tekee mieli olla hiljaa, koska monessa perheessä on opetettu, että jos ei ole kaunista sanottavaa, älä sano mitään. Hiljaa jättää kuulijansa kylmäksi. Vahinko Kiertämään on hieman edeltäjäänsä parempi kappale, mutta kertosäkeen teksti on niin korni, että tekisi mieli tässä vaiheessa lopettaa levyn kuunteleminen kokonaan.

Kahden erittäin heikon kappaleen jälkeen Täyteen Vaan korjaa levyn suuntaa hieman. Kappale on power ballad goes Sweden- tyylinen teos. Tämänkaltaisia kappaleita syntyy yleensä kokeneilta ruotsalaisilta euroviisu-kirjoittajilta, mutta valitettavasti tämä on niitä heikoimman pään pöytälaatikko-kappaleita. Levyn edellisiin kappaleisiin verrattuna tämä on tosin oikein mainio kappale ja antaa edes hieman toivetta levyn lopusta.

Huomenna- kappaleella on mukana Kasmir. Vaikka Jannan ja Kasmirin äänet sopivatkin hyvin yhteen, on fiittaaja otettu kappaleeseen lähinnä vain fiittaajan vuoksi. Kasmir ei tuo kappaleeseen syvempää ulottuvuutta, mutta Huomenna nousee silti levyn yhdeksi parhaimmista kappaleista, mikä ei tosin ole kovin paljon sanottu.

Sydän Auki on täydellinen esimerkki siitä, kuinka kappaletta EI TULISI MISSÄÄN NIMESSÄ tehdä. Säkeistö ja kertosäe lupailee aluksi hyvää ja vaikuttaakin siltä, että kappale nousee uusiin ulottuvuuksiin. Kuitenkin, siinä vaiheessa kun sen pitäisi lähteä lentoon, se laskee kuin lehmän häntä. Tämä saa jopa hieman suuttumaan kuinka hyvistä aineksista on onnistuttu tekemään floppi.

Onneksi levyltä löytyy pari hittiäkin. Vaikee Mut Oikee on ehdottomasti levyn paras kappale. Se ei tosin hirveästi vaadi, mutta Vaikee Mut Oikee on kaikessaan todella hyvä pop-kappale. Se täyttää myös mukavasti nykyajan musiikin pakollisen räppäri-kiintiön, kun Nikke Ankara on kappaleessa mukana. Anna Mä Puhallan on puolestaan koskettavin levyn kappaleista. Se on ehkä rauhallisempi kuin Vaikee Mut Oikee, mutta saa silti tanssijalan vipattamaan. Levyn kannalta kumpainenkin kappale on tarjoiltu etukäteen single-julkaisuina, ja ne ovatkin olleet maukas jälkiruoka ennen kuivaa ja mautonta pääruokaa.

Kahden loistavan kappaleen jälkeen Vain Luoja Tietää vetää maton jalkojen alta totaalisesti. Kappale on niin tylsä ja mitäänsanomaton, ettei siitä muuta edes voi sanoa. Mustis- kappaleelta löytyy lisää fiittaajia, kun Pyhimys tarjoaa oman antinsa kappaleeseen. Mustis on mukiinmenevä kone-kappale, jonka paras osuus on Pyhimyksen räppi. Mitä Jos jatkaa levyn hengettömien ja tylsien kappaleiden sarjaa. Kappale menee toisesta korvasta sisään ja lähtee toisesta ulos ja mieleen jää ainoastaan pelko siitä, mihin nykymusiikki on menossa.

Levyn ehkä tärkein kappale, eli päätöskappale, ei ole onneksi ihan täysi katastrofi. Sateet- nimeä kantavassa kappaleessa on mukana Tuure Kilpeläinen. Sateet on kaunis kappale ja Jannan ja Tuuren äänet soivat hienosti yhteen. Hieman räjähtävämmällä sovituksella kappale olisi lopettanut levyn hienosti, mutta nyt se jättää hieman tyhjäksi olon. Viimeisen kappaleen kun pitäisi jättää levystä vielä hyvä olo, niin Sateet kyllä onnistuu siinä, mutta tietynsorttinen euforia uupuu.

Kokonaisuutena levy on tasapaksu, kertakäyttöinen, hengetön ja tylsä. 12 kappaletta rakkaudesta, erosta ja niihin liittyvistä asioista on kuin katsoisi samaa saippuaoopperaa kymmenettä kertaa putkeen. Levyltä nousee muutama hittikappale, joita voi jatkossa kuunnella itsenäisinä, mutta Spektriä ei tee mieli kuunnella toista kertaa kokonaisuutena. Nykymusiikki kärsii hengettömyydestä ja Spektri on täydellinen esimerkki siitä. Vaikka Janna kypsytteli levyä kaikessa rauhassa, olisi se voinut olla vielä jonkin aikaa pidempään studion uumenissa. Toivossa on hyvä elää, että nykymusiikki ei menisi tähän suuntaan enää.

Kappalelista:

 1. Tahdon
 2. Hiljaa
 3. Vahinko Kiertämään
 4. Täyteen Vaan
 5. Huomenna feat. Kasmir
 6. Sydän Auki
 7. Vaikee Mut Oikee feat. Nikke Ankara
 8. Anna Mä Puhallan
 9. Vain Luoja Tietää
 10. Mustis feat. Pyhimys
 11. Mitä Jos
 12. Sateet feat. Tuure Kilpeläinen
Kokonaisarvosana: 4+/10

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laulaen Liverpooliin osa 6: Ensimmäisen semin tulokset

Haloo Helsingin tuore Älä Pelkää Elämää on timantti

Nautinnon Nizza: Junnuviisujen kappaleet vuosimallia 2023 ruodinnassa