Uudistunutta popin kuningatarta tarjolla: arviossa Jenni Vartiaisen tuore albumi Monologi

Kaunista, kaihoisaa ja tanssittavaa; kaikkea mitä Vartiaisen albumilta voi odottaa


Viisi vuotta sitten Jenni Vartiainen julkaisi viimeksi uuden albumin. Tänään 7.9.2018  monien fanien odotus päättyi, kun päivänvaloon saapui odotettu Vartiaisen neljäs studioalbumi Monologi. Levy edustaa uudempaa Vartiaista, sillä albumin tuottajaparin Jukka Immosen ja Jurekin kädenjälki kuuluu biiseissä vahvasti. Vartiaisen aikaisempaan tuotantoon verrattuna konemusiikki edustaa itseään levyllä hyvinkin paljon, mikä osittain on levyn kannalta valitettavan iso virhe.

Levy jyrää vahvasti käyntiin nimikkokappaleella Monologi. Suhteellisen rauhallisen ja dramaattisen alun jälkeen konebiitti ottaa vallan ja saa tanssijalan vipattamaan. Kappaleessa on todella hieno droppi, mikä nostaa kappaleen todella korkealle, sekä tekee kappaleen eroruodinnasta huomattavasti vahvemman. Monologi kappaleena lupailee hyvää koko levyn kannalta.

Toisena kappaleena levyllä on jo tammikuussa 2017 julkaista Turvasana. Turvasana esitteli jo yli puolitoista vuotta sitten uudistuneen Jennin ja toimii tässä erittäin hyvänä jatkona Monologille. Kappale toimii hyvin yksinäänkin, mutta levyllä, osana kokonaisuutta, se pääsee kunnolla oikeuksiinsa.

Levy jatkuu samalla kaavalla rakkaudesta ja erosta, mutta valitettavasti kahden loistavan biisin jälkeen taso hieman putoaa Made in Heaven ja Vainot kappaleiden myötä. Kumpikaan ei erotu massasta millään tavalla, ja levyn loppuun päästyä on vaikea muistaa miten kappaleiden melodiat edes menivät. Konejumputusta tuodaan jo ehkä hieman liikaakiin näissä kappaleissa esille, mikä tekee niistä ainoastaan valtavirtaa.

Levyn ehdottomasti paras kappale, singlenäkin julkaistu Väärään Suuntaan, tulee täydelliseen kohtaan. Kahden tylsähkön tanssikappaleen jälkeen kaunis eroballadi on omiaan palauttamaan levyn takaisin oikeille raiteille, eikä todellakaan vie levyä väärään suuntaan. Vartiaisen tulkinta kappaleen tekstistä ei ole tästä maailmasta. Kaunis, kaihoisa ja erosta kipuileva teksti tarvitsee juuri tällaisen tulkinnan, jonka myötä kappale menee syvälle ihon alle. Tällaisia balladeja olisi voinut kuunnella vaikka levyllisen pelkästään.

Levyltä oli ennakkoon jo julkaistu neljä kappaletta, joista toisena julkaistu Se Oikea jatkaa mukavan kepeästi Väärään Suuntaan jälkeen. Kappaleen tarina on sopivaa jatkoa edelliselle kappaleelle ja näin ollen se saa uutta nostetta itseensä. Levyn tuoreimpana singlenä julkaistiin kesällä Voulez-vous. Kappale petaa loppua mukavan kesäisillä rytmeillään ja erittäin tanssittavilla dropeillaan. Voulez-vous on ehdottomasti yksi vuoden kovimpia tanssikappaleita.

Yllättäen levyn kaksi viimeistä biisiä ovatkin hieman rauhallisempaa tavaraa kuin levyllä aikaisemmin kuullut kappaleet. Voinko mä todella lähteä näin? olisi ehdottomasti ansainnut paremman kertosäkeen, sillä kappale hieman latistuu sen myötä. Viimeisenä kuultava Taas on hyvinkin rauhallinen ja pelkistetty kappale, jonka myötä levy hiipuu pois.

Kokonaisuutena Monologi on hyvinkin onnistunut albumi, jossa on muutamia valitettavia puutteita. Levyltä nousee ehdottomasti esiin parhaiten hitit Väärään Suuntaan ja Voulez-vous. Osittain levy ehkä kärsii kertakäyttöisyydestä, mutta vannoutuneille Jenni Vartiainen- faneille siitä riittää varmasti kuunneltavaa pitkäksi aikaa. Vartiainen on kuitenkin edelleen kiistatta yksi suomen kovimpia naisartisteja ja tämän levyn myötä varmasti keikoilla edelleen riittää väkeä ja Vartiaisen vahvan lavakarisman myötä, bileet keikoilla ovat myös varmat.

Biisilista:

  1. Monologi
  2. Turvasana
  3. Made in Heaven
  4. Vainot
  5. Väärään Suuntaan
  6. Se Oikea
  7. Voulez-vous
  8. Voinko mä todella lähteä näin?
  9. Taas

Kokonaisarvosana: 8,5/10


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laulaen Liverpooliin osa 6: Ensimmäisen semin tulokset

Haloo Helsingin tuore Älä Pelkää Elämää on timantti

Nautinnon Nizza: Junnuviisujen kappaleet vuosimallia 2023 ruodinnassa