Laulaen Liverpoolin osa 8: Finaalin jälkilöylyt

Heti alkuun mainittakoon, että tämä on blogin sadas teksti! Yksi virstanpylväs meni rikki!

Mutta sitten itse asiaan. Viime yönä kisattiin jännittävä ja upea Euroviisujen vuosimallia 2023 finaali. Koko viikon ajan kisojen järjestäjät tarjosivat parastaan ja finaalin show oli järisyttävän upea! Hyvä isännät!

Kovin montaa suurta yllätystä ei finaalissa koettu. Ainoa oikeasti iso yllätys oli Saksan (jälleen kerran) viimeinen sija. En olisi koskaan uskonut Lord of the Lostin jäävän viimeiseksi ja edelleen hieman järkyttynyt siitä olen. Belgian menestys yllätti myös. En olisi sen uskonut kymmenen parhaan joukkoon pääsevän.

Jokainen kisaaja onnistui loistavasti omassa esityksessään illan aikana. Pakko tietysti nostaa esille meidän oma Käärijämme, joka tykitti sellaisen shown, että Liverpoolin areenan yleisö mylvi aivan järjettömän lujaa suosionosoituksia. Ja kyllähän se koko kevään kestänyt hype kannatti, Käärijä teki suomalaista viisuhistoriaa. Ensinnäkin hän voitti yleisöäänet saaden 376 pistettä, mikä on historian toisiksi suurin pistepotti yleisöltä. Viime vuoden Ukrainan voittoesitys sai yli 400 ollen se eniten pisteitä yleisöltä saanut. Myös raatipisteissä Käärijä pärjäsi Suomen aiemman menestyksen huomioiden erittäin hyvin ollen neljäs. Tuli sieltä Ruotsin ja Norjan raadeilta Suomelle myös täydet 12 pistettä, mikä itsessään oli jo aivan järisyttävän upeaa. "12 points, Finland" ei turhan usein viisufinaaleissa oli kaikunut. Toisekseen Käärijä teki parhaimman sijoituksen suomenkielisellä kappaleella koskaan, sekä Suomen toisiksi parhaimman sijoituksen koskaan heti Lordin voiton jälkeen. Ei siis todellakaan huono saavutus.

Tästä huolimatta kisat ei-niin-yllättäen lopulta voitti rakas naapurimme Ruotsi ja Loreen. Raatiäänet menivät heittämällä Loreenille ja yleisöltäkin tuli mukavat 243 pistettä, mikä oli illan toisiksi korkein pistemäärä yleisöltä. Vaikka eroa yleisöpisteissä Suomen ja Ruotsin välillä oli huimat 133 pistettä, oli Loreenin raatipisteet niin massiiviset, että yhteispisteet riittivät siivittämään voittoon. Vaikka hieman harmittaakin ettei Suomi voittanut, on myönnettävä, että Loreen voittonsa ansaitsee. Sääntöjen mukaan kaikki meni ja voitto oli selkeä, joten turha marista. Ja onhan se hienoa nähdä historian tapahtuvan, Loreenista tuli nimittäin historian toinen kisaaja ja ensimmäinen nainen, joka on Euroviisut kahdesti voittanut. Hyvä Loreen! Ruotsi nappasi täten myös seitsemännen voittonsa tullen tasoihin Irlannin kanssa suurimmalla viisuvoittomäärällä. Tämä voi tehdä Irlannillekin ihan hyvää, ja siellä aletaan taas panostaa viisuihin, kun entinen suurmaa viisuissa onkin jäänyt Ruotsin jalkoihin ja heillä ei enää ole yksistään eniten voittoja, eikä edes ainoaa kisaajaa, joka kahdesti kisat on voittanut.

Uskallan veikata, että EBU tulee saamaan yleisöltä kuitenkin niin paljon palautetta siitä, että yleisön suosikille voidaan muutaman ihmisen voimin näyttää keskisormea ja estää voittamasta, että ensi vuonna raadit joko poistuvat myös finaalista kokonaan, tai sitten niiden voimaa pienennätään. Itse kannatan omista karsinnoistamme eli UMK:sta tuttua ja hyväksi todettua systeemiä, jossa raatien pisteet ovat 25% tuloksista ja yleisön 75%. Näin yleisöllä olisi selkeästi enemmän valtaa, mutta pisteytykseen saisi silti jännitystä aikaiseksi.

Lopuksi kiitos kaikille lukijoille kuluneesta viisukeväästä! Eurovisionisti vetäytyy nyt ansaitulle viisutauolle ja palaa blogin äärelle heti kun jotain raportoitavan arvoista ensi vuoden viisuista tulee. Viimeistään marraskuussa kuitenkin takaisin sorvin ääressä, sillä Junior Eurovision puskee sieltä jo kovaa vauhtia päälle. Nyt jäädään odottamaan missä päin Ruotsia ensi vuoden kisat ovat (veikkaan Göteborgia) ja nautitaan Käärijän suuresta menestyksestä. Vielä kerran onnea Ruotsi ja Loreen! Hyvää kesää kaikille!