Reissu Rotterdamiin osa 1: puolet ekasta semistä ja Saksa

 


Eurovision Song Contest eli Euroviisut tekee odotetun paluun tänä vuonna! Viime vuonna kisat jäivät pitätämättä koronapandemian takia, mutta tänä vuonna ei anneta pandemian estää, vaan tiukkojen turvallisuusmääräysten ja -ohjeiden avulla kisataan Rotterdamissa. 39 maata kisaa ja Eurovisionisti ruotii kaikki maat läpi neljäosaisessa tekstisarjassa. Jokaisessa osassa käydään läpi kahdeksan tai yhdeksän semifinaaleissa kisaavaa maata, sekä yksi tai kaksi suoraan finaalissa olevaa maata. Kappaleille annan pisteet oman mieltymykseni mukaan, mutta spekuloin myös pärjäämistä viisuissa. Pisteet tulevat euroviisutyylillä eli 1-8, 10 ja 12 ovat mahdolliset pisteet. Mainittakoon, että tänä vuonna on todella kova taso, joten loistaviakin kappaleita ei henkilökohtaiseen top kymppiini yllä. 

Tänään arvioidaan ensimmäisen semifinaalin ensimmäinen puolisko ja suoraan finaalissa oleva Saksa. Eiköhän aleta arvioimaan.

Kaikki vuoden kappaleet voit kuunnella tästä.

1. Liettua: The Roop - Discoteque


Ensimmäisen semifinaalin Liettuan The Roop. Yhtyeen piti edustaa maataan jo viime vuonna, mutta peruuntuneen kisan takia jäi matka toteuttamatta. Yhtye haki kuitenkin uudestaan Liettuan edustajaksi ja murskavoitolla lähtevät uudella edustusmandaatilla Rotterdamiin. Kappale Discoteque on erittäin tarttuva ja tanssittava. Kappaleen taustalta löytyy hieman suomalaistakin sävellystaitoa, sillä Kalle Lindroth ja Ilkka Wirtanen ovat olleet mukana sen tekemisessä. Kappale jää varmasti soimaan päähän, kunnon korvamato kyseessä. Vaikea paikka on kuitenkin avata koko kisavaihe vuodesta riippumatta, mutta uskon, että The Roop finaaliin pääsee heittämällä. Itse pidän tästä paljon, vaikkei top 39 listallani aivan kymmenen parhaan joukkoon ylläkään.

7 pistettä.

2. Slovenia: Ana Soklic - Amen


Tänä vuonna on kaksi samannimistä kappaletta mukana, sillä Slovenia ja Itävalta molemmat laulavat Amen-nimisen kappaleen. Onneksi eivät kuitenkaan esiinny samassa semifinaalissa. Ensimmäinen Amen tulee Sloveniasta. Kuten The Roop, myös Ana Soklic oli jo vuosi sitten lähdössä edustamaan maataan. Toisin kuin The Roop, Soklicin ei tarvinnut voittaa uudestaan karsintoja, vaan hänet valittiin suoraan. Kappale Amen on upea gospel-kuoroin varustettu gospel-henkinen kappale. Soklicin ääni on jumalainen ja se on hunajaa korville. Amen ei ole niin vahva kuin Soklicin viime vuoden kappale Voda, mutta hieno teos silti on kyseessä. Valitettavasti Slovenia ei varmaan finaaliin yllä, sillä kappaletta ei pidetä suuresti arvossa ainakaan fanien keskuudessa. Omalla listallani tämä on todella korkealla ja finaalipaikkaa tälle toivon. Tosin tänä vuonna, kuten mainittua, on niin paljon hyviä kappaleita, että väkisinkin hyviä tulee jäämään finaalin ulkopuolelle. Tälle kuitenkin sen finaalipaikan soisin.

8 pistettä.

3. Venäjä: Manizha - Russian Woman


Venäjä päätti yllättää järjestämällä kansalliset karsinnat, mitä he eivät ole tehneet vuosiin. Karsinnat voitti Manizha, joka myös virkistävästi laulaa venäjän kielellä suurimman osan kappaleesta. Harvemmin venäjää viisuissa kuulee. Kappale Russian Woman kertoo nimensä mukaisesti venäläisestä naisesta ja onkin voimakappale kaikille Venäjän naisille. Kohunhan tämä tietysti aiheutti Venäjän konservatiivipoliitikoilla. Kappale on kuitenkin aivan järjetön sekasotku, josta ei oikein ota selvää. Tuntuu kuin siihen olisi laitettu viisi eri kappaletta yhteen kolmeminuuttiseen. On vähän räppiä, laulua, EDMää, etnoa, venäjän kieltä, englannin kieltä, mennään korkealta, mennään matalalta, joku kertosäkeeksi (ehkä) kutsuttava osio ja niin edelleen. Yllätyn suuresti jos Venäjä tällä finaaliin menee.

2 pistettä.

4. Ruotsi: Tusse - Voices


Ruotsi lähettää nuoren upeaäänisen miehen viisuihin. Kuulostaako tutulta? Tällä kaavalla on menty vuodesta 2015 eteenpäin. Viime vuoden valinta The Mamas ooli virkistävä poikkeus, mutta viisuthan peruttiin, joten gospel-mammat eivät viisuihin asti päässeet. Tusse on kuitenkin erittäin hyvä valinta. Nuoresta iästään (19 vuotta) huolimatta hänellä on lavakarismaa ja esiintymistaitoa. Kappale Voices on maaginen balladi, joka voisi hyvin olla elokuvan tunnuskappaleena. Ruotsi varmasti pärjää todella hyvin tänä vuonna (kuten lähes aina), mutta voittoa en kuitenkaan tälle povaisi.

10 pistettä.

5. Australia: Montaigne - Technicolour


Australian Montaigne on myös viime vuoden edustajakaartiin kuuluva, joka lähetetään tänä vuonna uudestaan. Kuten Slovenia, myös Australia jätti pitämättä karsinnat ja valitsivat Montaignen suoraan. Viime vuonna Montaignella oli ihan kiva kappale, joka ei kovin hyvin olisi varmaankaan pärjännyt. Tänä vuonna kappale Technicolour on oikeastaan aika kamala. Hieman sekasotku myös tässä kyseessä ja Montaignen livelaulu ei ole ollut kovinkaan mairittelevaa tämän kappaleen kanssa. Epävarmaa vielä on, että pääseekö Montaigne matkaamaan Rotterdamiin vai onko Australian kisasuoritus vain tänä vuonna varmuudeksi kuvattujen live-on-tape-videon varassa. Kuitenkin epäilen vahvasti, että Australia ei ensimmäistä kertaa kisahistoriassaan pääse finaaliin.

2 pistettä.

6. Pohjois-Makedonia: Vasil - Here I Stand


Alan jo toistamaan itseäni, mutta myös Vasil on viime vuoden kisaajia. Hänet jo viime vuonna valittiin suoraan edustamaan maataan, joten ei ollut kovin suuri yllätys, että tänä vuonna myös valinta tehtiin suoraan häneen. Tämän vuoden kappale Here I Stand ottaa riemun irti kuoronkäytön mahdollisuudesta. Poikkeuksellisesti tosiaan tänä vuonna ei tarvitse taustalaulun tulla kisoissa livenä, minkä vuoksi kuoron käyttö on mahdollista tänä vuonna. Here I Stand on kuin suoraan Disney-piirretyn lopusta ja onkin helppo kuvitella kappaleen mahtipontisen loppu"jysähdyksen" aikana, kuinka televisioruutu pimenisi ja alkaisi elokuvan lopputekstit. Ei tämä mikään huipputeos ole, mutta hyvä kuitenkin. Finaalipaikkaa tuskin tälle suodaan, mutta saadaanpahan vähän disneyä viisuihin.

5 pistettä.

7. Irlanti: Lesley Roy - Maps


Viime vuodelle valittu, tänä vuonna uusiksi valittu, tuttu kaava jo. Lesley Roy tarjosi viime vuoden ehdokkaana 2000-luvun alun Avril Lavignen tyylisen pop-rock-tykin. Tänä vuonna mennään huomattavasti modernimpaan suuntaan kappaleella Maps. Kyseessä on todella hyvä kappale, joka saattaa Irlannin jopa finaaliin viedä. Kappaleen esittelyvideo on kuin suoraan Irlannin matkailumainoksesta ja toivon, että vastaavaa kuvamaailmaa tuodaan lavalle. Radioystävällisenä kappaleena tämä varmasti soi Euroopassa tänä vuonna. Yllättävän hyvä kappale Irlannilta!

7 pistettä.

8. Kypros: Elena Tsagrinou - El Diablo


Vuoden suurin viisukohu lienee Kyproksen kappaleen nimestä johtuva kohu. Kyproksen katoliset järkyttyivät syvästi siitä, että Kyproksen edustaja laulaa antaneensa sydämensä paholaiselle. Kappaletta boikotoitiinkin mielenosoituksissa ja vaadittiin, että sen esittäminen kielletään. Kappale kuitenkin kertoo oikeasti myrkyllisestä parisuhteesta ja siitä pois pääsystä. El Diabo on vain vertauskuva julmalle puolisolle. Kappaletta ei kuitenkaan poistettu vaan se edustaa Kyprosta. Kappaleena El Diablo on suoraan Lady Gaga-ylijäämä kymmenen vuoden takaa. Se muistuttaa vahvasti niin Bad Romancea, Alejandroa kuin suurinta osaa Born This Way-albumin kappaleista. On tässä myös hieman Rita Oraa. Eli otettu vaikutteita vähän sieltä sun täältä. Oikein toimiva kappale ja mielenkiinnolla odotan millainen esitys tähän tulee. Kypros lähtee kyllä taas kovat piipussa taistelemaan hyvistä sijoituksista.

8 pistettä.

Finalisti: Saksa: Jendrik - I Don't Feel Hate


Ensimmäinen suora finalisti on Saksa. Saksa lähettää kisoihin Jendrikin, joka on iloinen ja todella pirteä ihminen. Kappale I Don't Feel Hate kuvastaa Jendrikin persoonaa todella hyvin. Kappale on hyväntuulen biisi ja sen tietynlaisen yltiöpositiivisen asenteen takia toisinaan ärsyttää. Kuitenkin mielestäni tämä on turhanpäiväinen rallatus, enkä usko Saksan kovin vahvasti kisoissa pärjäävän.

4 pistettä.

Tässä kaikki tältä erää, huomenna vuorossa loput ensimmäisen semifinaalin maat sekä suorista finalisteista Italia ja isäntämaa Alankomaat.

Päivän kappaleiden top 9:
  1. Ruotsi
  2. Kypros
  3. Slovenia
  4. Liettua
  5. Irlanti
  6. Pohjois-Makedonia
  7. Saksa
  8. Venäjä
  9. Australia

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laulaen Liverpooliin osa 6: Ensimmäisen semin tulokset

Laulaen Liverpoolin osa 8: Finaalin jälkilöylyt

Laulaen Liverpooliin osa 5: Semifinaalien lottorivit