Haloo Helsingin tuore Älä Pelkää Elämää on timantti


 Suomen suosituimpiin yhtyeisiin kuuluva Haloo Helsinki! julkaisi pitkään odotetun seitsemännen albuminsa Älä Pelkää Elämää 10.9.2021. Kolmisen vuotta sitten kun yhtye jäi tauolle väitti moni (selvästi ei-fani) Haloo Helsingin häviävän tauon myötä, sillä eihän kukaan muista heitä enää kolmen vuoden jälkeen. Olisi ollut suoranainen ihme, jos oikeasti näin olisi käynyt. Paluu on vahva, näyttävä ja oikeastaan parasta mitä Haloo Helsinki! on koskaan meille antanut.

Albumin avauskappale Foliohattukauppias on nimensä mukaisesti tarina foliohatuista ja kaiken maailman salaliittoteorioista. Jotenkin sopivasti osuu kappaleen julkaisu lähelle syyskuun 11. päivän terroritekoja, joista edelleen liikkuu mitä villeimpiä teorioita. Laulaja Elli Haloo on kynäillyt jälleen hauskat, mutta sopivasti kriittiset sanat. Kappaleessa käydään hieman Pyhimyksen tyylisessä räppäyksessä, mikä kiinnittää kyllä mielenkiinnon.

Albumi jatkuu soljuvasti Reiviluolaan, joka räjäyttää kunnolla. Nimensä mukaisesti kappaleessa reivataan huolella, ja uskoisin tämän nousevan live-vetona erittäin liikunnalliseksi kappaleeksi. Reiviluolaa seuraa albumin kaksi ensimmäistä singleä. Lady Domina sai ensisoittonsa jo viime syksynä. Silloin saimme kuulla hieman uudistunutta Haloo Helsinkiä, sillä kappale käy jazz-lokerolla lainaamassa soundejaan, mutta kuulostaa silti täysin tekijöiltään. Neljäntenä kuultava Piilotan Mun Kyyneleet on koskettava, kaunis, upea ja kaikkea muuta. Kappale näki päivänvalon viime keväänä ja itkuksihan se heti meni. Uskomatonta, kuinka Elli osaa kirjoittaa tällaisia tarinoita ja vielä upeasti ne tulkita. Kappaleesta ei turhaan tullut yhtyeen isoin radiohitti ikinä.

Älä Länkytä on sopiva tunnelman muutos äskeisen kauneuden jälkeen. Tässäkin kappaleessa käydään lainaamassa vähän tyyliä Pyhimykseltä kuulostaen silti täysin Haloo Helsingiltä. Tulikärpäset on albumin kolmas ja viimeisin single. -80-luvun suomirockiin taipuva kappale kuulostaa tuoreelta ja siitä kuulee heti, että Haloo Helsinki! ei todellakaan ole pelleilemässä, vaikka hakevatkin inspiraatiota menneestä. Kukkameri saa itselleni pelkän nimen perusteella hieman hymyn huulille, sillä Elli Haloon sooloalbumilla (Ellips - Yhden Naisen Hautajaiset) on kappale, jonka nimi on Kukkapuro. Haloo Helsingin kappale on kuitenkin täysin omansa, eli soolomateriaalia ei ole kierrätetty. Kappale on albumin toinen balladi ja oikein kaunis sellainen onkin. Ellin tulkinta on jälleen kerran upea ja menee ihon alle.

Tahdon on kepeän iloinen kappale, joka mukavasti siirtää balladista tunnelman keveyteen. Vaikka kappale ei sinällään ole mitenkään ihmeellinen, se toimii täydellisesti kokonaisuudessa. Kerran Kuussa vie viuluineen mielikuvituksen maalaislatoon ja latotansseihin. Hemmetin nerokas kappale. Etäisesti tuo mieleen jonkun menneiden vuosien hitin, mutta kuollaksenikaan en saa päähäni kappaleen nimeä. 

Pelikaani on tarina henkisistä vaikeuksista ja mielenterveysongelmista. Elli sanoikin albumin "salaisella" julkaisukeikalla, että hän ei paljoa puhu siviilielämästään julkisuudessa, mutta kappaleista voi kuulla hänen taisteluitaan elämässä. Pelikaani selvästikin edustaa tällaisia tarinoita. Albumin päättävä nimikkokappale Älä Pelkää Elämää käy jälleen Pyhimyksen räppityylin arkulla. Kappale on kuitenkin loistava päätös albumille. Lopun huudot (jotka todennäköisesti keikoilla tulevat yltymään massiivisiksi yhteislauluiksi) saavat kylmät väreet aikaan ja jättävät kuulijalle hyvän tunteen. Albumi saa ansaitsemansa päätöksen.

Kokonaisuutena Älä Pelkää Elämää on loistavasti rakennettu. Jokaiselle kappaleelle on paikkansa, eikä yksikään ole täytteenä albumilla. Kitaristi Jere Marttila totesi tämän olevan heidän paras albuminsa ja tähän on helppo yhtyä. Loistavia albumeita on kaikki muutkin, mutta tämä on täydellinen timantti. Kaikille teille jotka sanoitte Haloo Helsingin katoavan tauon jälkeen Suomesta, olen pahollani, Haloo Helsinki! palasi juuri vahvempana ja parempana kuin koskaan, eikä tälle tarinalle selvästikään ole loppua ihan heti nähtävissä!

Kappalelista:

 1. Foliohattukauppias
 2. Reiviluola
 3. Lady Domina
 4. Piilotan Mun Kyyneleet
 5. Älä Länkytä
 6. Tulikärpäset
 7. Kukkameri
 8. Tahdon
 9. Kerran Kuussa
 10. Pelikaani
 11. Älä Pelkää Elämää
Kokonaisarvosana: 10/10

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laulaen Liverpooliin osa 6: Ensimmäisen semin tulokset

Nautinnon Nizza: Junnuviisujen kappaleet vuosimallia 2023 ruodinnassa

UMK24-kappaleet ruodinnassa osa 2: Yleisö