Kohti Minskiä osa 1: Ukrainasta Venäjään

Vuoden 2018 Junior Eurovision Song Contest - eli lyhyesti JESC - järjestetään 25.11. Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä. Ennätykselliset 20 maata osallistuu tämän vuoden kisoihin, joista Kazakhstan ja Wales ensimmäistä kertaa. Azerbaidzan, Ranska ja tämän vuoden Euroviisujen voittajamaa Israel palaavat kilpailuun, kun taas Kypros vetäytyy pois. Tämän viikon osallistujat harjoittelevat ahkerasti ennen sunnuntain suurta kisapäivää.

Ukraina: Darina Krasnovetska - Say LoveUkrainaa edustaa tänä vuonna 11-vuotias Darina Krasnovetska. Darina on viimeisen viiden vuoden aikana käynyt ahkerasti laulutunneilla ja muihin harrastuksiin hänellä kuuluu matkustelu, maalaaminen, tanssi ja pianonsoitto. Darina on ukrainalaisille tuttu The Voice Kids Ukraine-laulukilpailusta, mikä saattoi auttaa hänet voittoon syyskuussa järjestetyissä Ukrainan JESC- karsinnoissa.

Darinan kilpailukappale Say Love on ukrainan ja englannin kielillä laulettu pop-kappale. Kappaleen on säveltänyt Mykhaylo Klymenko ja sanoituksesta on vastannut Mykhaylo, Volodymyr Sharykov ja Darina itse. Say Love on mainio kappale, vaikkakin hieman ärsyttävä. Kertosäe jää soimaan päähän, mikä on Darinan ja Ukrainan suuri etu kisassa, sillä arpaonni osui heille ensimmäiseen esiintymispaikkaan. Kappale on saanut jo paljon faneja ympäri Euroopan ja varmasti se suhteellisen hyvin tulee pärjäämäänkin. Voittoa tälle ei kyllä uskalla povata, mutta tuskin se häntäpäähänkään jää.

Kuuntele kappale: https://www.youtube.com/watch?v=CiONYF4ej2c

Portugali: Rita Laranjeira - Gosto de Tudo (Já Nao Gosto de Nada)Portugalin edustajana on 13-vuotias Rita Laranjeira. Nuoresta iästään huolimatta Rita on ehtinyt tehdä jo paljon. Hän käy laulu- ja pianotunneilla Academia Atelier de Músicassa, on ottanut osaa musiikkiteatterikurssille, oli yksi finalisteista Meo Kids Musix Fest:issa ja kuuluu Lissabonin nuorten kuoroon.

Ritan kappale Gosto de Tudo (Já Nao Gosto de Nada) on kokonaan portugalin kielellä laulettu, mikä ei yllätä, sillä Portugalihan ei kielestään luovu. Kappaleen on säveltänyt ja sanoittanut Joao Só, joka haastettiin Portugalin yleisradioyhtiön, RTP:n, toimesta kirjoittamaan tämän vuoden JESC-edustuskappale. Joao ei ole vieras euroviisumaailmassa, sillä hän on aiemmin kirjoittanut kaksi kappletta Portugalin euroviisukarsintaan, vuosina 2012 ja 2017. Gosto de Tudo (Já Nao Gosto de Nada) on iloinen pop-kappale, jonka suurin kompastukivi tulee olemaan esiintymisnumero. Portugali esiintyy jo toisena, mikä tunnetusti on kaikista huonoin paikka esiintyä. Kappale on mukavan rempseä ja hyväntuulinen, mikä toivottavasti nostaa kappaleen hyvälle sijalle. Gosto de Tudo (Já Nao Gosto de Nada) ei tule olemaan tämän vuoden voittokappale, mutta kyllä sille ihan hyvän sijan antaisi.

Kuuntele kappale: https://www.youtube.com/watch?v=TAa066pIOTc

Kazakhstan: Daneliya Tuleshova - Ózine Sen


Euroviisudebyytin tekevä Kazakhstan lähettää Minskiin 12 vuotiaan Daneliya Tuleshova. Daneliya nousi kuuluisuuteen voitettuaan Junior New Wave- laulukilpailun vuonna 2015. Vuonna 2017 hän voitti The Voice Kids Ukraine-laulukilpailun, jossa hänen mentorinaan toimi Monatik.

Daneliyan kappaleen Ózine Sen on säveltänyt ukrainalainen Ivan Lopukhov ja sanoittanut myöskin ukrainalainen Artyem Kuz´menkov, Kamilla Dairova, sekä Daneliya itse. Kappale lauletaan kazakin ja englannin kielellä. Ózine Sen on dramaattinen pop-balladi. Kazakhstan ei ehkä aiemmin ole kisannut yhdessäkään euroviisutapahtumassa, mutta heidän debyyttinsä on niin vahva, että kappale on saanut ennakkosuosikin viitan harteilleen. Vaikka Daneliya esiintyykin jo kolmantena, on hänellä hyvät mahdollisuudet, sillä ympärillä on hyvinkin iloisia ja tanssittavia kappaleita. Jos tämä ei kamppaile kärkikahinoissa voitosta, on kyllä eurooppalaisilla kuulossa vikaa.

Kuuntele kappale: https://www.youtube.com/watch?v=zkSusLAc3mE

Albania: Efi Gjika - BarbieAlbaniasta kisaamaan saapuu 10-vuotias Efi Gjika. Efi on musiikin alalla moniosaaja, sillä hän säveltää, laulaa, tanssii, soittaa pianoa ja lisäksi näyttelee sekä maalaa erittäin hyvin. Efi on ehtinyt näytellä kotimaassaan lasten teatterissa Liisa Ihmemaassa- näytelmässä ja hän oli myös laulajana ja näyttelijänä Frozen- musikaalissa.

Efin kappale Barbie on niin sanotusti kotona tehty, sillä Efi itse on säveltänyt kappaleen ja hänen äitinsä Hristina on kirjoittanut sanat. Niinkuin moni muukin JESC-kappale, myös tämä on kaksikielinen; kappale lauletaan albaniaksi ja englanniksi. Kappale on erittäin pirteä purkka-pop-kappale, joka saa kyllä taiteellista musiikkia arvostavan kuulijan tukkimaan korvansa. Kappale on helposti ärsyttävä, mutta siinä sen vahvuus piileekin. Dramaattisen balladin jälkeen esiintyminen tällaisella kappaleella jää varmasti ihmisten mieleen. Kappaleen kompastuskivi on sen oma nerokkuus, sillä se saattaa ärsyttävyydellään jäädä myös pahasti Kazakhstanin kappaleen jalkoihin.

Venäjä: Anna Filipchuk - Unbreakable


Edellisvuoden voittajamaata Venäjää edustaa 13-vuotias Anna Filipchuk. Anna opiskelee tällä hetkellä Igor Krutoy Academyssa (Igor Krutoy on kuuluisa venäläinen säveltäjä ja tuottaja), ja ohella hän harrastaa rytmistä yleisurheilua. Laulamisen lisäksi Annalla on kokemusta TV-esiintymisestä. Anna on voittanut myös jo lukuisia palkintoja, muun muassa kansainvälisen VinArt kilpailun pop-laulaja kategoriassa.

Annan kappale Unbreakable on yllättäen kaksikielinen (venäjä ja englanti). Kappale ei ole mikään järin suuri tykki, muttei myöskään balladi, vaan menee aikalailla luokkaan mitäänsanomaton. Edellisvuoden edustuskappaleeseen verrattuna (Polina Bogusevichin Wings), Unbreakable on todella tylsä. Toki pitää muistaa, että Polina voitti viime vuoden kisat, mutta juurikin siitä syystä olisi voinut ajatella Venäjän haluavan lähettää hieman paremman kappaleen, ettei pudotus kärkipaikasta olisi niin karu. Tämä ei kuitenkaan tule kamppailemaan edes kärkikymmenikössä. Kappaleen on säveltänyt ja sanoittanut Taras Demchuk.

Kuuntele kappale: https://www.youtube.com/watch?v=j1WVef6DPdM

Eurovisionistin pisteet Euroviisuasteikolla:

  • Ukraina: 6
  • Portugali: 6
  • Kazakhstan: 12
  • Albania: 4
  • Venäjä: 3

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laulaen Liverpooliin osa 6: Ensimmäisen semin tulokset

Haloo Helsingin tuore Älä Pelkää Elämää on timantti

Nautinnon Nizza: Junnuviisujen kappaleet vuosimallia 2023 ruodinnassa